BOTOS KATALIN pénzügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

BOTOS KATALIN pénzügyminisztériumi államtitkár:
BOTOS KATALIN pénzügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Minisztertanács rendelete alapján február első napjától, ugyebár tudjuk, emelkedtek a lakbérek. Az Országgyűlés határozata alapján a lakbéremelésnek megfizetéséhez támogatás nyújtásáról rendelkezett a Minisztertanács a 70 éven felüliek, három- vagy többgyermekes és más alacsony jövedelmű rászorultak részére. A szociális támogatásra jogosult bérlők a korábbi és új lakbér különbözetének február és március hónapra esedékes részét csak az április havi lakbérrel együtt voltak kötelesek megfizetni, éppen ezért, hogy a támogatás folyósításához legyen idő, és ezalatt se terhelje őket az áremelés összege.
A lebonyolítás zökkenőmentessége érdekében a pénzügyminisztériumi államtitkár – még nem én, hanem az elődeim – január 18-án levelet intézett valamennyi megyei tanács elnökéhez a folyamat megszervezéséről, és ebben azt ígérte, hogy a Pénzügyminisztérium január 30-áig előleget utal át a megye letéti számlájára a február és március havi támogatás folyósítása céljára. Majd a következő negyedévekre az előző negyedév két hónapjának tényadatai alapján lehet igényelni az előleget, még a tárgy-negyedév előtt. Az elszámolás évente kétszer, a félévet követő hónap 30-áig történik meg. Az első negyedéves előleget, a várható folyósítást mintegy 50 százalékkal meghaladó összeget január 29-én utalta át az összes megyének a Pénzügyminisztérium. Ez az összeg a tanács számláján természetesen kamatozik a felhasználásig.
A megyei tanácsok március hónaptól igényelhetik a második negyedévi támogatási összeget, ha az előző negyedévre folyósított összeg nem elegendő a részükre. A megyék nagyobb része már benyújtotta ezt az igényét. Majdnem mind kevesebbet kért, mint amennyi előleget február-március hónapokra kapott. Megjegyzem, hogy Hajdú-Bihar megye például nem kért előleget a második negyedévre, valószínűleg elegendő részére a félév végéig a január 29-én kiutalt hatmillió forint.
Mindezek alapján nem lehet pénzügyi akadálya annak, hogy a nyugdíjasok időben kézhez kapják a lakbérkülönbözet megfizetéséhez szükséges támogatást.
Hága Antónia második kérdésére pedig a következőket válaszolom.
A családi pótlékról szóló törvény szerint a jogosultak az igényt szóban vagy írásban kell hogy bejelentsék, aszerint, hol van munkaviszonya, és hogy működik-e a munkaadónál társadalombiztosítási kifizetőhely, ha esetleg nyugdíjban van vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül, a nyugdíjfolyósító szervnél, egyéb esetekben pedig jogosult az állandó lakóhelye szerinti illetékes társadalombiztosítási igazgatóságnál ezt megtenni. Az igény alapján az említett szerveknek kell gondoskodni a családi pótlék folyósításáról. Ez tudomásom szerint időben, a múlt hónap végéig megtörtént.
A panasz feltehetően sok mindenből adódott, például abból is, hogy az OTP-s számlával rendelkezőknek a május 25-ével végrehajtott számlazárásnál már nem tudták jóváírni a társadalombiztosítási szerv által részükre folyósított kiutalást.
A családi pótlék kifizetésének sincs tehát költségvetési akadálya, és a folyósítás is rendszerében megfelelően szabályozott.
Kérem válaszomat tudomásul venni. (Gyér taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť