BOTOS KATALIN pénzügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

BOTOS KATALIN pénzügyminisztériumi államtitkár:
BOTOS KATALIN pénzügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint hallották, a jó kérdés, a jól feltett kérdés mindig magában hordja részben a választ is. Rácskay Jenő képviselőtársunk nagyon sok mindenről felvilágosítás-értékű kérdést tett fel, amiben nyilván az is szerepet játszott, hogy volt módja részt venni azon a szombathelyi tanácskozáson, amelyet a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoksága, a PM keretében működő parancsnoksága, illetve annak a körébe tartozó szerv Szombathelyen rendezett és ahol a kérdést feltevő országgyűlési képviselő is ott volt.
Ezen az értekezleten a résztvevők megerősítették, hogy továbbra is valóban indokoltnak tartják valamennyi átkelőhely mielőbbi megnyitását. Ezért a tanácskozáson elhangzottak alapján a PM Vám- és Pénzügyőrsége rövidesen javaslatokat készít a kérelmek sorolására és a megvalósítás anyagi kihatásainak a felmérésére.
Tehát annak eredményeként, hogy képviselőtársunk is ott volt, az írásban beterjesztett kéréséhez képest bővebb kérdést tett fel, megpróbálok erre ismereteim alapján válaszolni.
Először is azt szeretném Önöknek elmondani, hogy természetesen a pénzügyi tárca is nyilván – csakis arról lehet szó, halogatások ugye nyilván nem vonatkoznak másféléves távban ránk – azonnal lépéseket tett három vonatkozásban is a felvetett probléma megoldására. Egyrészt, amint említettem a helyi hatóságokkal az igények érdemi felülvizsgálatát próbálják megvalósítani. Tudomásom szerint mintegy 22 új határátkelőhely létesítésére van igény, zömmel az osztrák-magyar határon. Tájékoztatásul egyébként megemlítem, hogy a 350 kilométeres magyar-osztrák határszakaszon 7, nemzetközi forgalom számára megnyitott határforgalom-ellenőrző pont működik, ebből 4 vasúti átkelőhellyel rendelkezik.
Szeretném azonban elmondani, hogy itt a kérdés kettős. Egyrészt, hogy mit tud központi szerv, mint költségvetési rovat biztosítani hozzá. Miután ebben belügyi szerveknek, vám- és pénzügyőrségnek azért tennivalói mindenképpen vannak, ennek a felmérésére a 3. pontban szerettem volna kitérni, most elébe vágtam. Ezt pontosan fel kell mérni. Jelezte az illetékes vám- és pénzügyőrségi parancsnokság, hogy 15 határátkelőhely megnyitásával kapcsolatban a tárgyi és dologi feltételeket például biztosítani tudják, de tisztáznunk kell a költségek megoszlását a helyi érdekek és a központi feladatvállalás között.
Ez a tisztázás kell hogy lefolytatódjék az elkövetkezőkben. Ennek volt egyik első lépése a szombathelyi tanácskozás.
A másik, amit tudni kell azért a dologhoz, gondolom ezt néhányan tudják is, csak emlékeztetésül idézem fel, hogy ez egy megállapodás kérdése két ország között. Tehát tisztáznunk kell, hogy a partner mit akar, mert én át akarok menni, de ugye neki be is kell fogadni, ugyan ott is merülnek fel különböző kiadások. Ismereteim szerint az osztrák fél jegyzéke, amely egyébként a nemzetközi tárgyalások alapját képezi, 6 új határátkelőhely vonatkozásában fejezi ki készségét a megnyitásra, ezek a következők: Fertő, Fertőrákos, Jánossomorja, Bozsók, Szentpéterfa, Pinkamindszent. Itt tehát az a tennivalónk, hogy egyrészt ezekkel az általuk felvetettekkel kapcsolatban, másrészt ennek bővítésével kapcsolatban tárgyaljunk és az illetékes szervek a szomszédos országok vámigazgatási szerveivel is a megfelelő nemzetközi szerződések előkészítése érdekében a tárgyalást lefolytassák, amelyet már felvettek és amelyet már folyamatba tettek, hogy csúnya szóval éljek, csúnya kifejezéssel éljek.
A harmadik nagyon fontos dolog tehát a költségvetési erőforrások mozgósítható tartalékainak a felmérése. Ez iránt a szükséges intézkedéseket a minisztériumban megtettem. Ezen, mind a három pontra vonatkozó felmérések alapján a Minisztertanács elé előterjesztést, illetve javaslatot kívánunk tenni, amely a következőket fogja tartalmazni: a határátkelőhelyek megnyitásának középtávú tervét és akcióprogramját vázolnánk, a finanszírozási igények pontos meghatározását közölnénk, mely tartalmazni fogja egyrészt a helyi finanszírozást, másrészt a központi költségvetésből származó beruházási és folyó finanszírozási igények arányát, nagyságrendjét és ütemezését.
Végül megemlítem, hogy a határátkelőhelyek ügyének végleges rendezéséig a Pénzügyminisztérium Vám- és Pénzügyőrsége, valamint a BM határőrség országos parancsnoksága eddig is számos esetben engedélyezte és az elkövetkezendőkben is engedélyezni fogja ideiglenes átkelőhelyek működését egyes határközeli rendezvények sikeres megrendezése érdekében.
A képviselő urat és Önöket is kérem, hogy a tájékoztatást tudomásul venni szíveskedjenek. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť