RAJKAI ZSOLT közlekedési és hírközlési minisztériumi államtitkár

Full text search

RAJKAI ZSOLT közlekedési és hírközlési minisztériumi államtitkár
RAJKAI ZSOLT közlekedési és hírközlési minisztériumi államtitkár (az előadói emelvényről) Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Mile Lajos Képviselőtársam! A kérdések felvetése égető és sürgető problémákat rejt. Engedje meg azonban, hogy a kérdés válaszában először a magyar autópályák helyzetének és építési problémáinak néhány gondját felvessem.
Az M3-as autópálya első szakaszát Gödöllőig 1978-ban, a továbbiakat 1983-ban építették meg. 1983-ban le is állították az M3-as autópálya építését azért, mert mint tudjuk, a pénzügyi fedezet erre nem állt rendelkezésre. Nemcsak az M3-as autópálya, hanem az M5-ös autópálya építése is lassult, az M1-es autópálya programjából pedig egyszerűen kimaradtak azok a szakaszok, amelyek nem feltétlenül szükségesek, nem a balesetveszély vagy pedig a forgalomtechnikai gondok megoldhatatlanságát próbálták megoldani.
Ennek a súlyos és nehéz helyzetnek a feloldására kezdeményezte a pénzügyi, illetve a közlekedési tárca az útalapnak a bevezetését. Az útalapot, mint tudjuk, a benzin árának 2 forintos emeléséből, illetőleg a tárca útügyi alapjának átutalásából képeztük. Sajnos el kell mondanom, hogy ez a pénzeszköz is egyre fogyóban van, bár 1989-ben sikerült ennek a pénzeszköznek a felhasználásával különböző olyan halaszthatatlan és égető problémákat megoldani, mint a tiszapolgári közúti híd, ezenkívül az M5-ös autópálya Örkény-Lajosmizse közötti szakaszának építése és az M5-ös, 82-es győri bevezető szakaszának az átépítése is. Sajnos el kell mondanom azt is, hogy ennek a pénzügyi forrásnak a kútfői immár kiapadnak, lassan úgy néz ki, hogy csak a legszükségesebb fenntartási és építési munkákat, beruházási munkákat tudjuk csak folytatni belőle, és nincs is egyelőre megoldás, lehetőség arra, hogy az ország saját pénzeszközeiből finanszírozza a feltétlenül szükséges autópályaszakaszok megépítését.
Ami a 3-as út építését illeti, el kell hogy mondjam, jelenleg is folynak azok a vizsgálatok, amelyek az európai úthálózat jelentős elemeit képező Ml-es, M5-ös és M7-es, valamint az M3-as autópályák továbbépítése érdekében lehetőség szerint, tehát a működőtőke bevonásával keresik meg azt a lehetőséget, amellyel ezeknek építése folytatható.
Ezzel párhuzamosan az év végéig készül el egy tízéves fejlesztési program, amely a fejlesztés több elemét, három főbb elemét tartalmazza, elsősorban a gyorsforgalmi hálózat, a forgalom- és a környezetvédelmi okokból indokolt elkerülő szakaszok építését – gondoljunk itt kifejezetten a mezőkövesdi szakasz megépítésére –, valamint az autópálya nélkülözhetetlen szakaszainak az építését fogja tartalmazni.
A kérdés további részére válaszolva tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, a képviselő urat, hogy az M3-as autópálya további szakaszának tervezése folyamatban van. Szándékunk szerint is az építés sorrendjét a forgalmi igények kell hogy meghatározzák, és ez minden valószínűség szerint egybeesik azzal az igénnyel, hogy a 3-as autópályának a szakasza Miskolctól kezdődően fog épülni.
A baleseti statisztikákra való hivatkozás indokolt. Elkészítettük az autópálya szakaszának, tehát Miskolc-Mezőkövesd közötti szakaszának statisztikai mutatóit. Hadd mondjam el a következőket! 1987-től 1989-ig 113-ról 145-re növekedett az autópálya hiányában, esetleg hiányában bekövetkező balesetek száma, ez mintegy 25-30 százalékos balesetnövekedést jelentett. Ezzel a Kormány tisztában van, viszont el kell azt is mondanom, hogy vannak ennél sokkal súlyosabb szakaszok is az országban, amelyek legalább ennyire fájdalmasan érintik a magyar közvéleményt. El szeretném mondani, hogy a Mezőkövesdet elkerülő szakasz építése – amely talán a legkritikusabb az egész autópályaszakaszon; és a balesetvédelmi, környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve – ebben az évben elkezdődött, illetve valószínű, hogy be is fejeződik, vagy pedig a jövő év elején.
Összefoglalásként meg kell mondjam, hogy az M3-as autópálya egyes szakaszainak vagy Miskolcig teljes hosszban történő megépítésére az útalap jelenlegi keretei mellett csak a külföldi tőke bevonásával látunk lehetőséget.
A továbbiakban azt szeretném még elmondani a tisztelt Országgyűlésnek, hogy az M3-as autópálya Miskolc környéki szakaszának és az agglomerációt érintő szakaszának a tervezésére pályázatot írtunk ki. A pályázat elkészítése folyamatban van, figyelembe véve a 35-ös, a 37-es, illetve a 26-os számú közlekedési utak forgalmi és csomóponti városi környezetvédelmi gondjait is.
Kérem a tisztelt Országgyűlést és a képviselőt válaszunk elfogadására!

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť