ELNÖK (Szűrös Mátyás)

Full text search

ELNÖK (Szűrös Mátyás)
ELNÖK (Szűrös Mátyás): Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Ezek után a határozathozatal következik. Az Alkotmány 39. §-a (2) bekezdése szerint az államtitkárok jogállását és felelősségét alkotmányerejű törvényben kell szabályoznunk. Alkotmányerejű törvény elfogadásához a képviselők kétharmadának szavazata szükséges. A megválasztott képviselők száma 386, ennek kétharmada 258. Ezért kérem képviselőtársaimat, tartsunk jelenlét-ellenőrzést. Kérem, hogy nyomják meg az "igen" gombot. (Megtörténik.) Megállapítom, hogy az ülésteremben 307 képviselő tartózkodik, így az alkotmányerejű törvény elfogadása módunkban áll.
Kedves Képviselőtársaim! Először a módosító indítványokról kell döntenünk. A Szabad Demokraták Szövetségének parlamenti csoportja, mint ismeretes, módosító javaslatot nyújtott be a 2., 5. és 6. §-hoz, ez összesen öt módosítás volt. A bizottsági jelentés, illetve dr. Molnár Péter felszólalásából kiderül, hogy ebből hármat visszavontak, és két módosító javaslatról külön-külön kell szavaznunk. A 6. § (1) bekezdésére vonatkozó javaslat lényege: a közigazgatási államtitkárra a miniszterelnök útján az illetékes miniszter tegyen javaslatot. A módosító indítvánnyal az alkotmányügyi bizottság egyetért, elfogadását támogatja.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e ezt a módosító javaslatot. Mindjárt a határozathozatal következik, egy kis türelmet kérek. Igen, kérem most szavazni.
(Megtörtént.)
Tisztelt Országgyűlés! Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 292 "igen" szavazattal, 12 ellenszavazattal és 9 tartózkodással elfogadta.
A következő, 6. §. (2) bekezdésére vonatkozó javaslat lényege: a közigazgatási államtitkár-jelöltet az Országgyűlés illetékes bizottsága nyilvánosan hallgassa meg. A módosító indítvánnyal az alkotmányügyi bizottság egyetért, támogatja. Ezek után kérdem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, most szavazni.
(Megtörtént.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 295 "igen" szavazattal, 14 ellenszavazattal, 11 tartózkodással elfogadta. (Szórványos taps.)
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy a már elfogadott módosításokkal együtt, elfogadja-e az államtitkárok jogállásának és felelősségének átmeneti szabályozásáról szóló törvényjavaslatot. Kérem szavazni.
(Megtörtént.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a törvényjavaslatot 309 "igen" szavazattal, ellenszavazat nélkül, 12 tartózkodással, elfogadta.
Tisztelt Országgyűlés! Mielőtt rátérnénk a következő napirendi pontunk megtárgyalására, engedjék meg, hogy bejelentsem, munkánkat Kóródi Mária jegyző és Balogh Gábor jegyző segíti.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť