HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, DR. (SZDSZ)

Full text search

HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, DR. (SZDSZ)
HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Természetszerűleg a Szabad Demokraták Szövetsége fenntartja a módosító indítványát és az előttem szólók által elmondottakhoz szeretnék néhány megjegyzést fűzni. Kónya Imre képviselőtársam által elmondottakhoz. Mi úgy gondoljuk, hogy azért van szükség arra, hogy a miniszter javaslata megelőzze az államtitkár kinevezését, mert az a véleményünk, hogy a magyar közjogi hagyományoknak is ez felel meg legjobban és tulajdonképpen a miniszter az, aki a tárca működéséért végeredményben felelős. A meghallgatással kapcsolatban azt szeretném mondani, hogy mi úgy gondoljuk, hogy nagyon fontos, hogy ez a meghallgatás a nyilvánosság előtt megtörténjen, hiszen a magyar közvélemény teljes joggal tart arra igényt, hogy megismerje a miniszternek vagy az államtitkárnak az életútját és a tárcával, illetve a munkájával kapcsolatos elképzeléseit. Indokolásul csak annyira hadd hivatkozzak, hogy az Egyesült Államokban például ez a demokráciának egyik rendkívül fontos alapintézménye.
Sajnáljuk, hogy a kormányzó pán a demokratikus nyilvánosságtól elzárkózik és ebben a tekintetben pártpolitikai érdekekre hivatkozik. Ezzel nem értünk egyet. (Taps a bal oldalon, méltatlankodás a jobb oldalon.) A Salamon képviselőtársam elmondottakhoz csak annyit, hogy az ő beszédéből részben az következett, hogy tulajdonképpen az országnak kellene igazodnia a koalíciós tárgyalásokhoz.
Nekünk az a véleményünk, hogy ez inkább fordítva kellene, hogy legyen. Szó esett itt arról, hogy milyen tárgyalások folytak e tekintetben korábban. A mi véleményünk az, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége a korábbiakban is igyekezett a tárgyalásokat arra szorítani, hogy a hatalomátadás technikájáról essen szó, és nem pedig az érdemi kérdésekről. Ezzel szemben csak utalásként hadd emlékeztessem a tisztelt Parlamentet a szeptember 18-i dátumra, amikor is a Magyar Demokrata Fórum aláírt egy olyan megállapodást, amely az alkotmánynak igen-igen jelentős részeit érintette. Az a véleményünk, hogy az alakuló ülést már sokkal korábban meg lehetett volna tartani, mint május 2-a, hiszen az április 8-i időpontot követően mi javasoltuk azt, hogy üljön össze korábban a parlament. Éppen a Magyar Demokrata Fórum volt az, amelyik kérte, hogy később, május 2-án üljön össze a parlament. Úgy gondoljuk, hogy az ország végre valóságos intézkedéseket, konkrétumokat vár tőlünk, illetve a kormányzó párttól, pártoktól, és el kellene végre indulnunk a válságból kivezető úton, mert úgy tűnik, hogy egy helyben topogunk.
A Salamon képviselőtársam által elmondottakból egy kicsit az a fenyegetés is kiérződött, hogy ha mi ezt a törvénytervezetet a sző szerinti formájában nem szavazzuk meg, akkor megakadályozzuk a kormány megalakítását. Mi ezzel egyáltalán nem értünk egyet, szerintünk ez egyáltalán nem így van.
Torgyán József képviselőtársam által elmondottakhoz: nekünk az a véleményünk, hogy semmiféle mögöttes szándék a Szabad Demokraták Szövetségének magatartásában nincsen. Mi nem akarjuk megakadályozni a kormányalapítást, hanem pusztán az a célunk, hogy a magyar közjogi hagyományoknak és az európai demokráciának megfelelő, azon normáknak megfelelő demokratikus kormány alakuljon, még ha abban a Szabad Demokraták Szövetsége nem is vesz részt.
A Bejczy Sándor képviselőtársam elmondottakhoz. Mi nem a kormányalakításról tárgyaltunk korábban érdemben, és a III. 5-i nemzeti csúcson is legjobb tudomásom szerint csak olyan technikai kérdések merültek föl, minthogy a házelnöki tiszt betöltésének sorrendisége, a bizottsági tisztségviselők arányosságának a kérdése, illetve az, hogy a miniszterelnöki megbízatást a legerősebb párt képviselője kaphassa. Itt nem személyekről, hanem elvi, technikai kérdésekről volt szó.
A Gali képviselőtársam által elmondottakhoz is csak azt kívánom hozzáfűzni, hogy mi kértük a korábbi alakuló ülést, a Demokrata Fórum javaslatára ült össze csak május 2-án a parlament. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť