VÖRÖS VINCE alelnök:

Full text search

VÖRÖS VINCE alelnök:
VÖRÖS VINCE alelnök: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Kötelességemnek érzem, hogy most, amikor új kormányt alakított dr. Antall József miniszterelnök úr, emlékezzek küzdelmes elődjére, az 1946-ban létrejött magyar Kormányra, annak is vezetőjére, Nagy Ferenc miniszterelnökre.
Teszem ezt azért, mert nagy öröm volt számunkra, hogy az Országgyűlés május 2-i megnyitó ülésén itt lehetett az első szabadon választott Nemzetgyűlés utolsó elnöke, Varga Béla. Az utolsó demokratikusan választott Nemzetgyűlés miniszterelnöke, Nagy Ferenc azonban, sajnos, nem lehetett itt ma, mert tizenegy évvel ezelőtt elhunyt, de szimbolikusan itt van közöttünk, mint ahogy lélekben mindig magyar népével volt. Szimbolikusan itt van a bronztábla képében, amely jelképezi az ő jelenlétét, azzal a bronz emlékművel, amelynek a másik példányát az amerikai nép a történelmi múzeumban helyezte el a Washington főváros melletti Handonban, az amerikai szabadságharc többi ereklyéje mellett. Itt töltötte ő emigráns életét. A bronz emlékmű ma szimbolikusan kifejezője annak, hogy lélekben ő mindig itt volt közöttünk. Az amerikai kongresszus illetékes bizottsága előtt ő volt, aki döntő módon állást foglalt a Szent Korona visszaadása mellett, hangsúlyozva, hogy figyelmünket az idegen rendszer helyett a magyar népre kell fordítanunk, a magyar népet kell lelkileg erősítenünk, hogy az idegen rendszert túlélje. A nemzeti öntudat erősítését kívánta szolgálni, amikor hitet tett a Szent Korona visszaadására. A nép nemzeti öntudatának az erősítését kívánta szolgálni tervezett hazalátogatásával, amelyben váratlan halála akadályozta meg. Ha személyesen nem is jöhetett már, lélekben és szimbolikusan itt van közöttünk a bronz emlékművel, amelyet Nagy Ferenc igaz barátja, Hőgye Mihály, az Egyesült Államokban élő magyar atyánkfia hozott magával, aki az eredeti dokumentumok alapján, megírta Nagy Ferenc eltávolításának a történetét. Hőgye Mihályt köszöntöm. Itt van közöttünk a páholyban. (Taps.) És a magyar Országgyűlés háláját fejezem ki iránta.
Nagy Ferenc e jelképes jelenlétének kiegészítéseképpen engedjék meg kedves Képviselőtársaim, hogy hadd idézzem az 1946. február 7-én elmondott bemutatkozó miniszterelnöki beszédének két részletét, amelyet üzenetként adok át az Országgyűlésnek. Ezeket mondta: "Az együttműködés kézzelfogható záloga a koalíciós Kormány. Amíg nemzetünk nagy problémáit meg nem oldjuk, amíg népünk életlehetőségeit nem biztosítottuk, addig ne legyen ellenzéke ebben az országban a koalíciós kormánynak. Legyen bírálója, figyelmeztetője, ösztönzője, jóakaratú segítője minden magyar politikus és minden magyar réteg, de ne legyen ellenzéke." A beszéd végén még így fogalmazott Nagy Ferenc: "Új Kormány mutatkozott be a mai napon, és az új Kormánytól mindig új eredményeket vár a nemzet. Szeretném, ha várakozását mérsékelni tudná a magyar nép. Szeretném, ha átérezné, hogy a magyar boldogulás szempontjából rajta szinte több áll, mint a Kormányzat vezetésén. A magyar paraszt, a magyar munkás, dolgozó értelmiségi ember munkáján, áldozatain, béketűrésén és összefogásán múlik, hogy a Kormány tervei valóra válhatnak-e."
Ezeket a szavakat most e helyről az ő nevében is eljuttatom a magyar nemzet minden tagjának azzal a szándékkal, hogy dr. Antall József miniszterelnök úr megalakult kormányának megértő segítője legyen hazánk minden fia. A bronz emlékművet ezennel átadom dr. Antall József miniszterelnök úrnak. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť