FODOR GÁBOR, DR.:

Full text search

FODOR GÁBOR, DR.:
FODOR GÁBOR, DR.: Azt hiszem, talán itt is jó lesz. (Helyén maradva mondja hozzászólását.) Ugyan mi nem akartunk kommentárt fűzni az írásban is előterjesztett javaslatunkhoz, de mint ahogy mások is megtették, azt hiszem, elengedhetetlen, hogy mi is néhány szót ne szóljunk javaslatunk mellett, illetve javaslatunk védelmében.
Röviden két dologra hadd hívjam fel tisztelt képviselőtársaim figyelmét!
Az első: nincs 24 órája sem, hogy tegnapi ülésünkön az 1956-os forradalommal és szabadságharccal kapcsolatban törvényt fogadtunk el. Emlékszünk mindannyian arra, hogy Magyarországon a magyar nép szívében milyen fájó sebként él az, hogy 34 évvel ezelőtt az egész világ cserbenhagyta Magyarországot, amint a szabadságáért küzdött. Úgy gondoljuk, hogy ezt most mi nem tehetjük meg Litvániával szemben.
A másik nagyon fontos indokunk: azt is tudjuk - hiszen Litvánia számtalanszor közzétette már ezt -, hogy nem deklarációkra van szükségük, ez rajtuk nem segít, hanem tettekre. A mi véleményünk szerint az előzőekben elhangzott szövegek túlzottan semlegesek, nem felelnek meg annak a követelménynek, hogy egyértelműen kinyilvánítsák azt, hogy a litván nép szabadságáért küzd és a mostani küzdelme nagyban hasonlatos a magyar nép 1956-os küzdelméhez. Ezért engedjék meg, hogy most röviden felolvassam az indítványunkat. Ezt azért is kérem, mert van benne egy rövid módosítás, erre majd a végén még egyszer ki fogok térni, tehát alá fogom húzni, hogy mely az a rövid rész, amit módosítottunk benne, tehát az indítványunk.
A FIDESZ parlamenti frakciója az alábbi állásfoglalás elfogadását javasolja a Magyar Köztársaság Országgyűlésének:
"A Magyar Köztársaság Országgyűlésének állásfoglalása.
Mi, mint annak a 43 év óta újra szabadon választott magyar Parlamentnek a tagjai, mely első törvényében az 1956. évi magyar forradalom és szabadságharc emlékét örökítette meg, mélyen együttérzünk a függetlenségéért és szabadságáért küzdő litván néppel. Ez a büszke, áldozatteljes harc a nemzeti célok és demokratikus eszmények békés úton történő megvalósításáért csodálattal tölt el bennünket. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi biztonságot nem a kis nemzetek szabadságtörekvései fenyegetik, hanem az a nagyhatalmi politika, mely e jogos és természetes vágyakat elfojtani igyekszik.
Figyelembe véve a gazdasági blokád által előidézett súlyos helyzetet, felszólítjuk az ügyvezető magyar kormányt: minden lehetséges eszközzel segítse Litvániát, hogy megakadályozhassunk egy nagyhatalmat e függetlenedni vágyó kis nép térdrekényszerítésében."
Tehát ha Önök előtt ott van a szöveg, láthatják ezt az apró változtatást: a "bomlófélben lévő birodalmat" változtattuk "nagyhatalomra", és az utána következő "egy" helyett, "e" beszúrás van. Tehát még egyszer: az utolsó mondat hoggyal kezdődő tagmondatától: "hogy megakadályozhassunk egy nagyhatalmat e függetlenedni vágyó kis nép térdrekényszerítésében". Ez lenne az indítványunk, s arra kérném még a tisztelt Országgyűlést, hogy ne aszerint döntsön az indítványokról, ha lehetséges hogy kik terjesztették elő és mely frakciók nevében, hanem a tartalma szempontjából, hogy mi az üzenete az indítványoknak. Köszönöm szépen. (Taps)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť