HORN GYULA, DR.:

Full text search

HORN GYULA, DR.:
HORN GYULA, DR.: Tisztelt Országgyűlés! A külügyi bizottság eleget tett annak a feladatának, amelyet a frakcióvezetők kértek, és hosszas vita után kialakította azt az állásfoglalás-tervezetet, amely most Önök előtt van. A vitára jellemző - a téma fontossága miatt -, hogy szinte mondatról-mondatra szavaztunk.
Engedjék meg, hogy felolvassam a külügyi bizottság javaslatát:
"A Magyar Köztársaság Országgyűlésének állásfoglalása. A Magyar Köztársaság Országgyűlése mély aggodalommal kíséri figyelemmel a Litvánia körül kialakult súlyos helyzetet. Elfogadhatatlannak tartja kényszerítő eszközök alkalmazását és minden olyan lépést, amely akadályozza a litván nép önrendelkezési jogának érvényesítését.
Az Országgyűlés ezúton fejezi ki szolidaritását a litván néppel és önrendelkezési törekvéseivel. Szükségesnek tartja, hogy a Szovjetunió vezetői érdemi tárgyalásokat kezdjenek a litván nép törvényes képviselőivel, olyan megoldás kialakításáról, amely egyaránt biztosítja a litván nép önrendelkezési jogának érvényesülését, valamint a Szovjetunió politikai stabilitását és a nemzetközi biztonság megőrzését.
Budapest, 1990. május 3." Engedjenek meg néhány megjegyzést fűzni az elhangzottakhoz, illetve a javasolt szöveghez.
Az egyik az, hogy megítélésünk szerint ez az állásfoglalás-tervezet kifejezi a magyar nép, a Parlament szolidaritását a litván nép önrendelkezési törekvéseivel. Állást foglal a tárgyalásos rendezés mellett méghozzá úgy és azokat az eszközöket tartja fontosnak, amelyek a nemzetközi életben általánosan elfogadottak.
Megítélésem szerint ez az állásfoglalás-tervezet ugyanakkor tükrözi azoknak az érdekeknek az érvényesítését is, amelyek a magyar-szovjet jószomszédi kapcsolatok fennmaradásához, megőrzéséhez fűződnek. És végül, a Szovjetunió politikai stabilitásának a fennmaradása, megőrzése - véleményünk szerint - a nemzetközi biztonság lényeges, elválaszthatatlan része.
Mindezeket a szempontokat figyelembe vette a külügyi bizottság állásfoglalása. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť