MÉSZÁROS ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

MÉSZÁROS ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
MÉSZÁROS ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök úr, Tisztelt Képviselőtársaim!
A Szabad Demokraták Szövetségének parlamenti csoportja nevében egyetértek azzal, melyet Kutrucz Katalin is itt ismertetett, azzal az állásfoglalással, hogy a jogalkotásról szóló törvényben írt társadalmi vita tulajdonképpen a parlamentarizmus hiányát színlelte, azt próbálta korrigálni. Nem volt más ez, mint a gyökerek kezelése helyett egy színjátéknak a megteremtése, amely ha alkalmas volt valamire, feltehetően csak arra volt alkalmas, hogy az ilyen, népfront által rendezett vitákon megjelent, és ott esetleg bátran felszólaló, véleményt nyilvánító állampolgárokat összeírják, kontroll szempontjából.
Kérdezem én az ilyen, Népfront által szervezett társadalmi vitákon részt vett emberektől hogy vajon tudják-e, hogy mi lett a sorsa a javaslatuknak? Én ezt mindannyiunk képzeletére bízom, hogy micsoda.
Én azt állítom, hogy ne áltassuk magunkat, azok a jogszabályok, amelyek végül is biztosították a békés átmenetet, nem a társadalmi viták eredményeként alakultak ki, hanem az a folyamat bírt döntő behatással rájuk, hogy megjelentek a politikai porondon az ellenzéki pártok, és kikényszerítették ezeknek a jogszabályoknak a megalkotását.
Most, hogy végre van egy szabadon választott Parlamentünk, amely bírja a magyar nép bizalmát, nem indokolt az, hogy ezt az intézményesített társadalmi vitát fenntartsuk kötelezőként, ugyanis a vélemények megjelennek a Parlamentben, és ezek a vélemények itt a Parlamentben ütköznek egymással, és nem kell a Parlamentet egy másik intézménnyel még csak részben sem helyettesíteni.
Nem feledhető azonban, hogy éppen ez a társadalmi viták intézményesítése vezetett arra, hogy megjelentek a törvénytervezetek a sajtóban, és kikerült a jogszabályalkotás, ha apró módon is, de a nyilvánosság elé. Ezt indokolatlan lenne megszüntetni, ugyanis spontán társadalmi vitákra nyilvánvalóan sor fog kerülni, és ezt segítené elő az a módosító javaslat, amelyet beterjesztettem, és amely a Szabad Demokraták Szövetsége parlamenti frakciójának is a javaslatát tükrözi. Tehát még mielőtt ezt ismertetném, én, tisztelt képviselőtársaimnak elfogadásra ajánlom az említett szakaszok hatályon kívül helyezését, ugyanakkor megfontolásra ajánlom a módosító javaslat tükrében az említett törvény kiegészítését az 57/A szakasszal, amely azzal egészülne ki, hogy a Törvénytervezetek Közlönye kerülne megalapításra. A Törvénytervezetek Közlönye az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslatokat tartalmazza. Ez lenne a törvény szövege. Szükség van ugyanis egy olyan orgánumra, amelyben a törvénytervezetek megjelennek, amelyek biztosítják továbbra is azt, hogy ezeket az érdekelt állampolgárok, illetőleg a Parlamenten kívül maradt pártok véleményezni tudják, és nyilvánvalóan a véleményük megjelenik, a véleményük behallatszik ide a tisztelt Házba, és itt a Parlamentben nem süket képviselők ülnek, ezért ezek befolyásolhatják a törvénytervezeteknek az érdemi vitáját.
Technikailag is megoldható ez, ugyanis ez például egy ötlet, hogy megjelenhetne ez a Magyar Közlöny mellékleteként, beletéve a Magyar Közlönybe. Ez a törvénytervezetek közlönye, és nem is utolsósorban nem is egy nyugat-európai államban is van ilyen közlöny, ahol a törvénytervezetek megjelennek.
Kérdezhetné itt valaki, felvethetné valaki, hogy a sajtóban eddig is megjelentek a törvénytervezetek, amióta ez a társadalmi vita intézménye bevezetésre került. Én azonban bízom abban, hogy a jövőben nem lesz olyan állami szerv Magyarországon, amelyik kötelezi, kötelezővé teheti bármiféle ilyen közleményeknek, illetve javaslatoknak a megjelenését. A sajtó valóban szabad lesz. Zárójelben jegyzem meg, hogy abban is bízom, hogy a sajtóban azért meg fognak jelenni a törvénytervezetek, ugyanis nagyon fontos információkat tartalmaznak. De ez nem jelenti azt, hogy ne legyen szükség egy ilyen közlönyre, ugyanis olyan törvényalkotási munka vár a Parlamentre, hogy ez a törvények számából kifolyólag is átváltoztathatná napilapjainkat törvénykönyvvé. Ez pedig nem kívánatos.
Zárásul azt kívánom elmondani, hogy egyébiránt fontosnak tartjuk azt, hogy azoknak a véleményformáló tényezőknek, amelyek megnevezésre kerültek ebben a jogalkotásról szóló törvénytervezetben, úgymint véleményező szerveket, ezeket át kellene vizsgálni, és megteremteni azokat a garanciákat, hogy a szakmai, a szakmai szervezetek, és ezenkívül azok a szervezetek, amelyeket érint egy adott törvénytervezet, ezek valóban garantáltan, véleményalakító módon szólhassanak bele a törvényalkotás folyamatába. Ez azonban nem a mai ülésnek a feladata, az ennek a törvénynek a későbbiekben való átvizsgálása során… Erre akkor kerülhet sor. Köszönöm a figyelmüket. (Taps)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť