HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, DR. (SZDSZ)

Full text search

HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, DR. (SZDSZ)
HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament!
A Szabad Demokraták Szövetsége képviselőcsoportja nevében szeretnék néhány megjegyzést fűzni ehhez a törvényjavaslathoz. Elöljáróban annyit említenék meg, hogy mi alapvetően helyesnek tartjuk azt, hogy ezt a kérdéskört kivettük, az Országgyűlés kivette a kétharmados körből, de szeretném felhívni a figyelmüket, hogy abban az esetben hogy ha most nem születik kétharmados többség, akkor a törvényt nem lehet elfogadni. A helyzetet aggályosnak tartjuk, és abban az esetben, hogy ha most nem lenne szükség a kétharmados többségre, a Szabad Demokraták Szövetsége tartózkodna a törvény megszavazásától.
Van néhány kritikai észrevételem általánosságban, szeretném azt kifejteni, csak nagyon röviden.
Úgy gondoljuk, hogy a gazdasági szabályozást és a kincstárügyet nem szerencsés dolog pénzügyminisztériumként egyesíteni. Az kétségtelen tény, hogy sok nyugati országban ez így van, de nálunk ez azzal a veszéllyel is járhat, hogy a fiskális szempontok túlzottan erős szerepet játszanak majd a gazdaságszabályozásban, és ez nem lenne helyes.
A megszűnő árhivatal funkciója is idekerül, és ettől a minisztérium szinte egy mamutminisztériummá válik, azzal együtt, hogy bizonyos szintű átszabályozásra mindenképpen szükség van. Kérdéses, hogy szükség van-e a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztériumára. A gazdasággal kapcsolatos diplomáciai tevékenységet tulajdonképpen a külügy is folytathatná. Amennyiben lesz ilyen minisztérium, annak csak nagyon kis létszámúnak szabad lennie, és problémásnak tartjuk azt is, hogy átveszi a külkereskedelmi minisztérium szerepét. Kérdés az, többek között, hogy menynyiben fog a kereskedelemi államközi feladatokkal foglalkozni, és mennyire fog a magánszférával e területen foglalkozni.
Az ipari és kereskedelmi minisztérium összevonása elvileg helyes, véleményünk szerint. Tisztázatlan azonban a minisztérium tényleges feladata. Például a vállalatok feletti tulajdonosi felügyelet odatartozik-e majd vagy sem. Ez helytelen lenne, ha odatartozna, de a jelenlegi vagyonügynökség is alkalmatlan ennek a feladatnak az ellátására.
Továbbá megint csak kérdéses dolog, hogy a népjóléti minisztérium keretén belül jó megoldás-e a szociális és egészségügyi funkciók összevonása, egyesítése. Az építésügy mint önálló funkció megszűnik. Hová fog kerülni? Ez nagyon fontos terület, és a felügyelete és irányítása megnyugtató módon ez a terület nincsen rendezve.
Általánosságban mondható el még az, hogy felmerül bennünk a kérdés, valóban egyelőre igazán a piacgazdaság kialakulását szolgálja ez a minisztériumi struktúra vagy sem? Nagyon fontosnak tartjuk, hogy bármilyen megoldást is alkalmaz a kormányzó párt, törekedjen arra, hogy az adminisztráció lehetőség szerint minden területen jelentős mértékben csökkenjen. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť