LOTZ KÁROLY, DR.:

Full text search

LOTZ KÁROLY, DR.:
LOTZ KÁROLY, DR.: Tisztelt Ház, tisztelt Képviselőtársak, tisztelt Elnök Úr!
Egyetértve Hankó Faragó Miklós képviselőtársam előző hozzászólásával, én csak egy megjegyzéssel szeretném kiegészíteni, amely egy hiányérzetet keltett bennem a törvénytervezet olvasásakor, ez és a műszaki fejlesztésnek a kérdése.
Az az aggodalmam amikor ezt elolvastam, hogy bár formailag megvan a törvénytervezetben a helye a műszaki fejlesztés utódlásának, mégis az ipari és kereskedelmi minisztérium keretében nem látom megnyugtatónak a műszaki fejlesztés kérdését. Egyrészt megítélésem szerint nem lesz szervezet, amely a műszaki fejlesztés ágazatközi interdiszciplináris kérdéseivel, politikájával foglalkozik, másrészt pedig a finanszírozásnak a politikáját is aggályosnak érzem.
Bokros Lajos az előbb említette, hogy a pénzügyminisztérium rövid lejáratú költségvetési szempontokat érvényesít, ez az aggályom a műszaki fejlesztés finanszírozásával kapcsolatban is, amennyiben ez oda fog kerülni. A külföldi tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy a fejlett országokban kiemelten kezelik ezt a kérdést, gondolok az NSZK Ministerium für Forschung und Technologie vagy az angolszász országok majdnem mindegyikében működő technológiai minisztérium szerepére.
A másik problémám, hogy műszaki fejlesztés nemcsak az iparban és a kereskedelemben, hanem legalább ennyire fontos a mezőgazdaságban, a közlekedésben, a környezetvédelemben és még jó néhány területen.
Nem kívánok módosítással élni, ezt ugyancsak megjegyzésnek szánnám, hogy a leendő kormány gondolja végig, hogy hogy lehetne érvényesíteni ezeket a szempontokat szélesebb körben, mint ahogy ez az ipar és kereskedelem területén megoldható, esetleg valamilyen ágazatközi, műszaki fejlesztési tanácsnak a létrehívásával. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal a törvényjavaslat részletes vitára bocsájtásáról

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť