BECK TAMÁS, DR. kereskedelmi miniszter:

Full text search

BECK TAMÁS, DR. kereskedelmi miniszter:
BECK TAMÁS, DR. kereskedelmi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kereskedelmi tárca területén a következőkben tudok információt nyújtani.
Az Aviasspace Külkereskedelmi Szaktanácsadási kft.-t 1989. július 21-én jegyezte be a Fővárosi Bíróság mint illetékes cégbíróság, 62691 ügyiratszám alatt. A társaságot a Solar Kereskedelmi és Szaktanácsadási kft. Budapest és a lichtensteini Jazomir cég alapította 6.300.000 Ft törzstőkével 50-50%-os tőkerészesedéssel.
Az Aviasspace kft. tevékenységi köre a következő. Áruk, műszaki jellegű termékek és szolgáltatások külkereskedelme és külkereskedelmi fővállalkozási tevékenysége, külkereskedelmi képviseleti, ügynöki tevékenység, valamint egyéb külkereskedelmi szolgáltatás. A társaságot a Kereskedelmi Minisztérium 511/2020/1989. számú határozatával 1989. július 25-én bejegyezte a külkereskedelmi tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek körébe. Tájékoztatásul megjegyzem, hogy ma kb. négyezer ilyen szervezet van bejegyezve.
Az engedély feltűnteti, hagy a társaság a mindenkori kiviteli listákon nem szereplő termékekkel csak konvertibilis viszonylatban végezhet külkereskedelmi tevékenységet, a fegyver pedig a kiviteli listákon szerepel. Az Aviasspace Kft. 1989. augusztus 30-án kiviteli engedélyt kért és kapott 100.000 dollár értékű egy darab gázturbina lichtensteini exportjára. Erre kötésbejelentést is tettek. Mind az engedélyt, mind a kötésbejelentést 1989. évről áthúzódó tételként tartja ma nyilván a Kereskedelmi Minisztérium. Forgalmazási adatokat nem közöltek, ami azt jelenti, hogy árumozgás nem történt.
Importengedély-kérelmet a Kft. a tárcához nem nyújtott be, ugyanis a gázturbina, és ezt ugyancsak tájékoztatásul jegyzem meg, a liberalizált gépimport tételei között szerepel.
A Kereskedelmi Minisztérium Kereskedelemfejlesztési és Engedélyezési Hivatala számítógépes rendszerben végzi az engedélyezést, melyről a megfelelő statisztikai kódszámmal, számítógép által kinyomtatott leporellók készülnek. Az Aviasspace kft. exportjára engedélyezett gázturbina kódszáma az általános gépipari termékek kódszámának felel meg, mert a gázturbina ide sorol be. A katonai termékek kódszáma megkülönböztető jelzéssel van ellátva és a cég számítógépes nyilvántartási lapjain nem szerepel. Tehát a katonai megkülönböztető kódok nem szerepelnek. Hangsúlyozom, hogy a téma kivizsgálása folyamatban van még nem fejeződött be, és az Aviasspace-szel kapcsolatban ezeket tudom tájékoztatásul elmondani. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť