BOD PÉTER ÁKOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:

Full text search

BOD PÉTER ÁKOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:
BOD PÉTER ÁKOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Dr. Józsa Fábián képviselőtársam olyan problémát vet fel, amelyet megoldani majd gyökeresen megújult személygépkocsi- és alkatrész-forgalmazási rendszerben lehet. Új személygépkocsik többsége KGST-országokból származik államközi megállapodásokra és rubelelszámolásra alapozódva. Ebben a rendszerben mindig is gond volt az alkatrészellátás. A négyütemű Trabant gépkocsi esetében például a zwickaui Trabant autógyár az idén 26 ezer négyütemű Trabant gépkocsit szállít. A szerződéseket megkötötték, és ennek megfelelően jön is a kész gépkocsi.
Ami az alkatrészt illeti, a MOGÜRT Külkereskedelmi Vállalat által kötött szállítási szerződést a gyártó nem tartja be. Ahogyan a számokat nézem, a III. és IV. negyedévben összesen 1,6 millió rubel értékben kellene alkatrésznek jönnie, és a számok szerint 280 ezer rubelben érkezett alkatrész. Tehát körülbelül 30%-ban teljesítik a szerződéseket.
A probléma természetesen általános, hiszen nálunk elválik a kül- és belkereskedelmi forgalmazás, az alkatrész-forgalmazás, javítás, szerviz, mégis egy olyan rendszer épült ki, amely nagyon messze áll a kereskedelemtől, és igazából az állandósult hiány jellemez. A Kormány ezért a közeljövőben intézkedést tesz a forgalmazási monopóliumok feloldása és a gépkocsi-kereskedelem kialakítása érdekében. Célunk az, hogy a piacgazdaság formálja a viszonyokat. Azonban addig is élni kell valamilyen formában. A következőt tudtam tenni sürgős intézkedés formájában: fölszólítottam a MOGÜRT és a MERKUR Vállalat vezérigazgatóit, hogy a gyártó vállalatokkal ismételten és azonnal kezdeményezzenek tárgyalásokat az eddigi lemaradások okának megállapításáról, a szállítási szerződésekben foglalt kötelezettségek teljesítése érdekében. Érvényt kívánok tehát szerezni az alkatrészellátást szabályozó rendeleteknek, amelyek a vállalat kötelességévé teszik a gépkocsi esetében a javításhoz és az üzemeltetéshez szükséges alkatrészek és tartozékok beszerzését. Amennyiben a gyártó vállalat végképp elzárkózna – esetünkben a Trabant-alkatrész kielégítő ütemben történő szállításától –, akkor végszükségben érvényes jogi felhatalmazás alapján megtiltható e kocsik forgalomba hozatala.
Ez azonban nyilvánvalóan nem az ideális megoldás, tekintettel ennek a kocsifajtának a kétségtelen népszerűségére. Ezért a diplomáciai nyomás mellett, az üzleti sürgetés mellett lépéseket kívánunk tenni; szorgalmazzuk, hogy hazai gyártók bekapcsolódhassanak a gépkocsialkatrész-gyártás üzletébe. Azonban nyilvánvalóan csak a jövő évi áttérés lesz valamifajta megoldás, ami feltehetően természetesen sokkal magasabb árakat is jelent, azonban a konvertibilis elszámolás ösztönzi majd a termelőt, a forgalmazót az alkatrészhelyzet javítására.
Ennyit tudtam tájékoztatásul hozzátenni ehhez a sokakat érintő, nem nemzetgazdasági horderejű, de mégis fontos kérdéshez. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť