FODOR ISTVÁN, DR. (független)

Full text search

FODOR ISTVÁN, DR. (független)
FODOR ISTVÁN, DR. (független) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Miniszterelnök Úr! Néhány napja a Kormány átalakításának első lépcsőjéről szólva miniszterelnök úr többek között arról tájékoztatta a sajtót, hogy a meglévő négy mellett három új tárca nélküli miniszter kinevezésére kíván javaslatot tenni a köztársasági elnöknek.
A bejelentéshez fűzött szűkszavú magyarázat hallatán bizonyára sokakkal együtt kíváncsian várom a kinevezéseket követően megjelenő kormányrendeletet, amely hivatott arra, hogy segítse az eligazodást az új miniszterek feladat- és hatáskörét illetően. Ám a kormányrendelet nem adhat választ néhány olyan kérdésre, melyek részletesebb indokolás híján megfogalmazódnak mind a hivatásos politikusokban – például a képviselőkben –, mind a politizáló közvéleményben.
A képviselői kérdés műfajának keretei között irreális lenne azt kérni a miniszterelnök úrtól, hogy most és itt nyugtasson meg bennünket afelől, hogy a korábban tárca élén álló, de valamely ok miatt felmentett miniszterek nem feltétlenül maradnak a jövőben minden esetben tárca nélküliként a Kormány tagjai. Nem kérhetem részletes indokolását, miért épít be a kormányzati struktúrába ilyen módon egy olyan intézményt, az OMFB-t, amelyet véleményem szerint talán inkább meg kellett volna szüntetni. S a szűkre szabott időkeretek miatt nem várom, hogy oszlassa el kételyeinket a tekintetben, hogy a tárca nélküli miniszter mint intézmény, alkalmas arra, hogy a kormányfővel minden körülmények között lojális többséget biztosítsa a kabinetben, netán arra is, hogy a mindenkori miniszterelnök pártjának vezető tisztségviselői számára a költségvetés által finanszírozva megfelelő egzisztenciát biztosítson.
A kérdéseket nyilván miniszterelnök úr is megfogalmazta magának, s meg fogja találni a módját megválaszolásuknak. Éppen ezért ez alkalommal a címbeli megfogalmazást leszűkítve teszem fel a kérdést miniszterelnök úrnak. Mi a kormányzati filozófiája a tárca nélküli miniszteri intézményt illetően? Várom miniszterelnök úr válaszát. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť