KISS GYULA, DR. tárca nélküli miniszter:

Full text search

KISS GYULA, DR. tárca nélküli miniszter:
KISS GYULA, DR. tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szabadjon azzal az alapkérdéssel kezdenem, miszerint az a jogszabály, amely egyáltalán lehetővé teszi az 1945 és 1963 között személyes szabadságukban sérelmet szenvedettek kárpótlását, illetőleg nyugdíj-kiegészítését, tulajdonképpen jövő év január 1-jén lép hatályba. Eddig ilyen jogszabály nem volt. Olyan jogszabályok voltak, amelyek bizonyos részidőszakokra, részeseményekre, illetőleg meghatározott, korlátolt alanyi körre tették lehetővé a kárpótlás intézményének alkalmazását. Következésképpen ez idáig érdemi ügyintézés nem történhetett jogszabály hiányában a teljes időszakra a teljes igényesség mellett.
Szabadjon utalnom arra is, hogy a kárpótlási hivatal ez év szeptember 1-jén állt föl. Ekkor kezdte el megteremteni a személyi és tárgyi feltételeket a működéshez. Ekkor már 150 ezer körül volt a beérkezett kérelmek száma. Ehhez képest most a kérelmek száma a mai napig 221546. Jelen pillanatban ennyi kérelmet tartunk számon. Napi érkezésben körülbelül 8-900 kérelem érkezik, és naponta ugyanennyit képes e hivatal földolgozni azon a szinten, hogy a hatósági bizonyítványt kiadja, illetőleg azt közvetlenül megküldje a Társadalombiztosítási Igazgatóság felé.
Azt hiszem, hogy ezekből a tényekből egyenesen következik az, hogy teljesen törvényszerű, hogy mintegy 150-170 ezres lemaradásban vagyunk. Azért, mert bizonyos körre csak január 1-jétől lesz lehetőségünk; a nyugdíjkiegészítés folyósítására. Azt még el kell mondanom, hogy ezidáig körülbelül 54 ezer hatósági bizonyítványt adtunk ki, és ha változatlan intenzitással érkeznek a kérelmek – 8-900 kérelem egy nap, és körülbelül ennyit tudunk kibocsátani –, akkor csak a beérkező kérelmek csökkenése után kerülünk fokozatosan abba a helyzetbe, hogy az eleve adott hátrányunkat le tudjuk dolgozni. Ez várhatóan jövő év április vége, május elejére adott lesz, hogy utolérjük önmagunkat, és valamennyi kérelemre reagálni tudunk, illetve érdemben intézkedni tudunk. Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť