PÁL LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

PÁL LÁSZLÓ (MSZP)
PÁL LÁSZLÓ (MSZP) Tisztelt Ház! Elnök Úr! Rendkívül rövid kívánok lenni. Számítok arra, hogy a gazdasági bizottság előadója még számos kérdésre kitér, amiben teljesen egyetértek azzal, amiben megállapodtunk vele, tehát nem célszerű kétszer elmondani ezt a gondolatmenetet.
Nem szeretném megismételni azt sem, amit elmondottam az általános vitában, hogy elvileg nem értek egyet a Központi Műszaki Fejlesztési Alap bármilyen mértékű átcsoportosításával a költségvetésben. Nem lehet a közteherviselést ráhárítani egy körre, amelyik a KMŰFA-t fizeti be. Ezt nem kívánom indokolni.
Nem kívánom indokolni azokat a részletes módosító indítványaimat sem, amiket benyújtottam, és úgy látom, hogy a bizottságok általában támogatták.
Egyetlenegy kérdés miatt kértem szót. Ez az a bizonyos 300 millió forint, amelyről miniszter úr említést tett, hogy a költségvetés egy utolsó átvizsgálása során szükségessé vált még további 300 millió forint átcsoportosítása is a Központi Műszaki Fejlesztési Alapról a költségvetés egyéb forrásai közé. Ennek magyarázataként különböző forrásokból azt hallottuk, hogy az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság és a hozzá tartozó intézmények folyó finanszírozását vagy annak egy részét fogja fedezni ez a 300 millió forintos forrás.
Ez az a kérdés, ami ellen én személy szerint – talán szemben a gazdasági bizottsággal – a legmesszebbmenőkig szeretnék tiltakozni! Hogy mit jelent ez, hogy egy országos hatáskörű szerv, illetve több országos hatáskörű szerv – mert nemcsak az OMFB-ről, hanem a hozzá tartozó, illetve felügyelete alatt álló Találmányi Hivatal, Mérésügyi Hivatal, esetleg megemlíthetném még az Országos Műszaki Könyvtárt – finanszírozását tesszük át a költségvetésből egy más típusú finanszírozásba. Ezek a szervezetek – lehet a munkájukról bármilyen véleményünk – rendkívül fontos szerepet játszanak a jelen magyar közéletben és a jövőben is. Talán nem kell ecsetelnem a szabványosítási tevékenység vagy a mérésügyi tevékenység jelentőségét egy olyan váltás során, amikor KGST-szabványokról át kell állnunk mondjuk a Brüsszelben elfogadásra került szabványokra. És folytathatnám a példát.
A Műszaki Könyvtár esetében azt még talán megemlíteném, hogy rendkívül gyors ütemben csökken tudomásom szerint a beszerzések lehetősége mind könyvállomány, mind folyóiratok tekintetében, és ez szintén nagymértékben visszahat majd a műszaki kultúra alakulására.
De ezeket a szervezeteket most áttesszük a költségvetésből egy Műszaki Fejlesztési Alap-szerű finanszírozásba, és ezzel precedenst teremtünk! Ha a precedens elterjedne, akkor oda juthatnánk, hogy legközelebb a mezőgazdasági export-támogatási alapokból a Földművelésügyi Minisztériumot fogjuk finanszírozni; eggyel később a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumát a befektetési alapokból fogjuk finanszírozni és a többi. Ez rendkívül helytelen lépésfajta, és javaslom, hogy ilyen típusú intézkedésbe ez az Országgyűlés ne menjen bele!
Még egy zárójeles megjegyzést szeretnék végül tenni: '92-ben is, remélem, tárgyalunk költségvetést. De remélem, el fogjuk felejteni azt, hogy bázisszemléletben tárgyaljuk ezt a költségvetést, erre már nagyon sok utalás történt ebben a Parlamentben. De akkor, ha elénk kerül egy intézmény, amely '91-ben nem rendelkezik finanszírozási forrásokkal, hiszen valami más alapokból finanszíroztuk, ezért '92-ben sem kerülhet napirendre – ez lenne a legnagyobb hiba! Tehát ha a bázisszemléletet kidobnánk ugyanakkor, akkor a gyereket is kiöntenénk a fürdővízzel.
Mindezt figyelembevéve elvileg, én személy szerint bejelentem a tiltakozásomat egy ilyen típusú átcsoportosítás ellen. Köszönöm szépen. (Gyér taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť