MORVAY ISTVÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

MORVAY ISTVÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:
MORVAY ISTVÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselőnő! Tisztelt Országgyűlés!
A kérdésre válaszolva el kell mondanom, hogy a szavazatszámláló bizottsági tagok felkészítéséről országos szinten a Belügyminisztérium Választási Irodája, megyei szinten pedig a megyei választási munkacsoport, községben, városban a helyi választási munkacsoport vezetője gondoskodott. A Belügyminisztérium Választási Irodája többfajta kiadványt is készített annak érdekében, hogy minden szavazatszámláló bizottság a saját választási rendszeréhez igazodó, kellő részletezettségű és alapos felkészítést kaphasson feladatai eredményes ellátásához. A megyei és a helyi bizottságok felkészülését segítette az is, hogy videoszalagra oktatófilmet is készítettünk és azokat a megyei választási munkacsoportok útján eljuttattuk a több mint 150 helyi kábeltelevízióhoz.
Gondoskodtunk arról, hogy a választási munkacsoportokat, szavazatszámláló bizottságokat felkészítő megyei kollégák kellő szakmai tudással rendelkezzenek, ezért központilag, országos szinten 3 alkalommal szerveztük meg a képzésüket. Ezt követően a helyi választási munkacsoport vezetőinek képzését a megyék sajátosságainak megfelelően maguk szervezték meg. Ahol erre lehetőség adódott, minden vezetőt a megyeközpontban készítettek fel, ahol a községek nagy száma indokolta, ott a munkába bevonták a városi tanácsok munkatársait is.
A 11 ezer szavazatszámláló bizottság mintegy százezer tagjának a felkészítésére az eskütétel után került sor. A bizottságok tagjai az írásos dokumentumok mellett részletes szóbeli eligazítást is kaptak a szavazást megelőző napon vagy a szavazás reggelén 6 óra előtt, a legfontosabb szabályokra a választási bizottság elnöke ismételten felhívta a figyelmet. Ami a Tázlár községben lévő esetet illeti, a szavazatszámláló bizottsági tagok közül a tanács által választott bizottsági tagok felkészítése törvényes rendben megtörtént. Az ezt igazoló dokumentumokkal Szabó Erika országgyűlési képviselő személyesen is megismerkedett, ezért csak megismételni tudnám az ezzel kapcsolatos információkat. A helyszínen szerzett információk szerint a szavazatszámláló bizottságba tagot delegáló pártok maguk kívántak gondoskodni delegáltjaik oktatásáról. Előfordult azonban olyan eset is, hogy a delegált oktatásáról sem a pártja, sem a választási munkacsoport nem gondoskodott.
A helyszínen szerzett információk egymásnak ellentmondóak voltak abban a vonatkozásban, hogy a szavazás napján reggel 6 óráig a legfontosabb szabályokra vonatkozó ismételt figyelemfelhívás megtörtént-e. Ha Tázláron törvénysértés történt, akkor nem a felkészülés hiányosságai, hanem más szándékok eredményezhettek ilyent.
A törvénysértés megállapítása nem a Belügyminisztérium, hanem az illetékes választási szervek, illetőleg a bíróság feladata. Az országgyűlési képviselő második kérdésére válaszolva, amely arra vonatkozik, hogy milyen intézkedést kívánt tenni az ügy tisztázása érdekében, azt válaszolom, hogy gyors intézkedés alapján a BM választási iroda vezetője azonnal a helyszínre utazott és biztosította az iratok megőrzését az esetleges további vizsgálatok számára. Mivel a Belügyminisztériumnak nyomozás folytatására vagy újabb bizonyítékok begyűjtésére hatásköre nincs, ezért érdemi intézkedés megtételére nincs jogosítványunk. Nem kívánom a bírói döntést sem minősíteni. Az ügy további vizsgálatára akkor van lehetőség, ha a legfőbb ügyész a jogerős bírósági döntés ellen törvényességi óvást emel. Kérem a válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť