SZABÓ ERIKA, DR. (SZDSZ)

Full text search

SZABÓ ERIKA, DR. (SZDSZ)
SZABÓ ERIKA, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Belügyminiszter Úr! Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr!
Súlyos választási visszaélésekről kell tájékoztatnom önöket és a tisztelt Házat. A példátlan eset az önkormányzati képviselők és polgármester választásakor a Bács-Kiskun megyei Tázláron történt. Miután az ügy minden jogorvoslati lehetőségen átfutott, eredménytelenül, végső elkeseredésükben fordultak hozzám, és aláírásgyűjtést kezdeményeztek az ott lakók a visszaélések kivizsgálása és új választás kiírása érdekében.
A kétezer lakosú településen a választásra jogosultak egyharmada már aláírta ezt a gyűjtőívet. Mi is történt Tázláron? Idős házaspárok esetében többször előfordult, hogy a házastársnak – belügyminisztériumi rendeletre hivatkozással – nem engedték meg, hogy segítsen a szavazólap kitöltésénél. Idős korú választókon úgy segített a szavazatszámláló bizottság tagja, hogy megmutatta, hogy kire szavazzanak. Olyan eset is volt, hogy elvették a szavazólapot, kitöltötték, és az idős választó azt sem tudta, hogy kire szavazott.
Csupán a választójogi törvénybe ütköző legsúlyosabb eseteket említettem, melyeket tanúk által hitelesített nyilatkozatok bizonyítanak. Az ügyben bírósági eljárásra is sor került. Törvényességi óvás kezdeményezése iránti kérelmet először †90. október 12. napján, másodszor pedig december 11. napján nyújtottak be a legfőbb ügyész úrhoz. Válasz nem érkezett, mikor engem még az ügyben megkerestek. Ma már az a veszély fenyeget, hogy a választási iratokat megsemmisítik és az ügyre soha sem derülhet fény.
Kérdéseim a belügyminiszter úrhoz: Hogyan fordulhat elő, hogy a szavazatszámláló bizottságok tagjai alapvető felkészítés nélkül bonyolíthatták a szavazást? Milyen intézkedést kíván tenni az ügy tisztázása érdekében?
A legfőbb ügyész úrhoz: Hogyan fordulhat elő, hogy ilyen fontos társadalmi és politkai érdekeket is súlyosan sértő ügyben két hónap alatt sem sikerült a kivizsgálást megtenni és az érdekelteket erről értesíteni? Intézkedett-e arra vonatkozóan, hogy a bizonyítékokat a megsemmisítés alól kivonják? Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť