SZARVAS BÉLA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Full text search

SZARVAS BÉLA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
SZARVAS BÉLA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! A bizottság a törvényjavaslatokat – törvényjavaslatot – általános vitára alkalmasnak ítélte, és mielőtt kialakította az álláspontját, meghallgatta a Bankár Szövetség képviselőinek véleményét, amelyet megfontolt a vita során.
A vita különösen három témakörben csúcsosodott ki. Első és talán legfontosabb kérdés, a tulajdon kérdésében: itt az SZDSZ és az MSZP kifogásolta a 25% fölötti állami tulajdoni hányadot. A bizottság azt fogadta el, hogy erőltetett ütemű privatizációba nem szabad a bankokat belekényszeríteni. Jelen állapotban a 25%-nál kisebb tulajdonú állami tulajdon elvárása esetén nem lehet bevezetni ezt a törvényt.
Második téma volt a garancia mértéke. A betéteken lévő állami garanciát nyugati gyakorlattal állították szembe képviselőtársaim, ahol a bankok maguk igyekeznek garantálni betéteiket. Azonban lehet, hogy elfeledkeztek arról, hogy a kis befektetőkre másutt is érvényesülnek állami garanciák. Minden ország speciális felelősséget érez betéteseiért, és mindent megtesz preventív szabályozással a bankcsőd ellen.
Harmadik témakör volt a bankfelügyeletnek adott jogok kérdése. Ezt kifogásolta az SZDSZ, és a banktitok kérdései is fölvetődtek. A bizottság azonban tudomásul vette, hogy a szigorú szabályozás összhangban van az európai szabályokkal, és a kisbefektetők érdekeit szolgálja, ezért 14 "igen", 2 "nem" és 4 tartózkodással általános vitára ajánlotta a tervezetet.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť