VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)

Full text search

VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)
VASTAGH PÁL, DR. (MSZP) Pár másodpercet szeretnék csak várni, Elnök Úr, míg a Ház kitüntet a figyelmével. (Közbeszólások.)
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden szeretném csak a tényekkel megismertetni önöket a kérdésem alátámasztása érdekében. Ezerhétszáz lelkes Békés megyei településről van szó, Gerendásról, ahol körülbelül 50 gyerek jár óvodába. A községnek egyetlen óvodája van. Ez év tavaszán a helyi önkormányzat megegyezett a katolikus egyházzal, hogy az egyetlen óvodát a katolikus egyház kezelésébe adják át. Erre vonatkozóan egy megállapodás jött létre – ettől a megállapodástól eltérő nevelési gyakorlat alakult ki. Ez megosztotta a községet, főként azokat a szülőket, akik nem értettek egyet azzal a nevelési gyakorlattal, ami az óvodában kialakult. Részben nem vallásos emberekről volt szó, részben más vallásúakról. Választási lehetőségük nem sok volt, hiszen a szomszédos községbe tudták maximum elvinni gyerekeiket.
Hozzátartozik a teljes igazsághoz, hogy tegnapi információim szerint az ügy többé-kevésbé megnyugtatóan rendeződött; az érdekeltek meg tudtak egyezni egy olyan gyakorlatban, ami mindannyiuk számára kölcsönösen kielégítő lehet.
Ennél a pontnál akár vissza is vonhatnám a kérdést, azonban mégis szeretném megismerni az ön és a minisztérium álláspontját, tisztelt államtitkár úr, hiszen az önkormányzati törvény a helyi önkormányzatok számára közszolgáltatási feladatként jelöli meg az óvodai ellátás biztosítását. Ugyanakkor a törvény ugyanezen szakaszának (2) bekezdésében arra is feljogosítja az önkormányzatokat, hogy saját maguk határozzák meg a közszolgáltatás ellátásának formáját, mértékét és módját. Nem pusztán elméleti feltételezés tehát az, hogy a közeljövőben, éppen az önkormányzatok anyagi helyzete miatt egyre több kis településen működő önkormányzat adhatja oktatási intézményeit egyházi kezelésbe. Ebben az esetben – teszem fel a kérdést, államtitkár úr – miként tudja biztosítani a kulturális, művelődési kormányzat azt, hogy az Alkotmányban mindenki számára biztosított vallás- és lelkiismereti szabadság egyaránt biztosítható legyen az óvodai nevelés területén.
Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť