REMPORT KATALIN, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Full text search

REMPORT KATALIN, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
REMPORT KATALIN, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság megtárgyalta az Állami Számvevőszékről szóló törvényjavaslatot, és Vékony Miklós képviselőtársam ismertetése után Hagelmayer István, az Állami Számvevőszék elnöke fejtette ki álláspontját a törvényjavaslattal kapcsolatban.
Megállapította, hogy az ad hoc bizottság kiemelkedő munkát végzett, azonban néhány aggályának is hangot adott. Így megemlítette például, hogy korainak tartja a törvényjavaslat szerinti hatályba léptetést, jobbnak tartaná, hogyha 1992. január 1-jével lépne hatályba ez a törvényjavaslat. Ugyancsak felvetette annak a kérdését, hogy az aláírási jogosultság mire terjed ki részére. Ugyanis nem tartaná jónak, hogyha minden számvevő jelentését őneki kellene aláírni, viszont hogyha ez a javaslat úgy értelmezendő, hogy elegendő csupán az összesített jelentéseket aláírnia, akkor helyesnek tartja a törvény fogalmazását.
Az Alkotmánnyal való egyezőség kérdésében kifejtette, hogy a törvényjavaslat a korábbi hiányosságokat orvosolja, azonban megemlítette azt is, hogy az Állami Számvevőszék egyik elnökhelyettese már kifejtette és jelezte számára, hogy amennyiben egy elnökhelyettest állapít meg ez a törvényjavaslat – az Alkotmány, ugye, úgy fogalmaz, hogy elnökhelyettesek vannak a Számvevőszéknél –, abban az esetben az Alkotmánybírósághoz fog fordulni. Az általános vita során felmerült tehát az alelnökök számának kérdése, továbbá még az is elhangzott, hogy szükség van-e egyáltalán ilyen számvevő bizottságra, illetve amennyiben szükség van, szükséges-e, hogy ez a törvényjavaslat már kiemelje ezt a kérdést, és már ez foglalkozzon a számvevőszéki bizottsággal, hiszen gyakorlatilag még nincs ilyen bizottság; korainak tartotta egyik képviselőtársunk ennek az itt fogalmazott megvitatását.
Vita alakult ki abban is – mint ahogy már Vékony Miklós képviselőtársam is utalt rá – ebben a bizottságban is, hogy az államháztartási törvény nélkül megtárgyalható-e ez a törvényjavaslat. A mi bizottságunk is amellett foglalt állást, hogy mivel a számvevőszéki törvény kétharmados törvény, így mindenképpen a parlamenti pártok konszenzusa szükséges ahhoz, hogy elfogadásra kerüljön ez a törvény, és már meghatározóak lehetnek az itt megfogalmazott általános elvek így az államháztartási törvényre is.
Az általános vita lezárása után a szavazásokra került sor. A bizottságunk egyhangú szavazatával ajánlja általános vitára a törvényjavaslatot, és többségében úgy foglalt állást, hogy a rendkívüli ülésszakon még meg kell tárgyalni ezt a törvényjavaslatot.
Felhívja bizottságunk külön az alkotmányügyi bizottságot, hogy az Alkotmánnyal való kapcsolatra, az alkotmányossági kérdésekre külön térjen ki, külön foglalkozzon ezzel a kérdéssel, és arról részletesen számoljon be a Parlamentnek.
Végezetül bizottságunk felkérte Hagelmayer Istvánt, az Állami Számvevőszék elnökét, hogy amennyiben módosító javaslata van a jelen törvényjavaslattal kapcsolatban, akkor azt terjessze a bizottságunk elé, és a bizottságunk – amennyiben azzal többségében egyetért – akkor bizottsági módosító indítványként fogja azt előterjeszteni a tisztelt Ház elé.
Ezt követően került sor az országgyűlési számvevőszéki bizottságról szóló országgyűlési határozati javaslat megtárgyalására. Mint már utaltam rá, volt aki felvetette, hogy szükséges-e egyáltalán ilyen bizottság, nem veszi-e át ez a törvény a költségvetési bizottság munkáját.
Végezetül a bizottsági tagok többsége amellett foglalt állást, hogy igenis szükség van egy ilyen különbizottságra. Ezt indokolja az ellenőrzés fontossága, a központi költségvetés ellenőrzésének a kiemelt fontossága és a számvevőszéki munka jelentősége. A bizottság egyhangúan amellett foglalt állást, hogyha van olyan bizottság, amelynek kifejezetten politikamentes, szakmai bizottságnak kell lennie, akkor az az állami számvevőszéki bizottság kell, hogy legyen.
Különböző nézetkülönbségek is kialakultak a számvevőszéki bizottsággal kapcsolatban, hogy vajon ennek a tagjai kizárólag a szakmai csoportokból és szakmai körökből kerüljenek-e ki, vagy pedig bízzuk a frakciókra, hogy kiket delegálnak majd ebbe a különbizottságba. Gondolom, ez a vita folytatódni fog a részletes vita során is.
Mindezek után a bizottságunk egyhangú szavazatával fogadta el az országgyűlési határozati javaslatot is általános vitára bocsátani. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť