ROTT NÁNDOR, DR. (KDNP)

Full text search

ROTT NÁNDOR, DR. (KDNP)
ROTT NÁNDOR, DR. (KDNP) Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Elnézést kérek, rossz gombot nyomtam meg. Én nagyon röviden szeretnék csak ehhez a vitához hozzászólni. Én azt hiszem, hogy minden ágazatnak, minden termelési ágnak, minden rétegnek, minden érdekelt rétegnek egy érdekütközésével állunk szemben. Az első pillantásra úgy tűnik, hogy mindenkinek az az érdeke, hogy minél kevesebb adót fizessen. De higgyék el nekem – és ha valaki a közgazdaságtant alaposan áttanulmányozza, és a gazdasági mechanizmusok működését figyelemmel kíséri, akkor látja, hogy –, az adó az egyben egy gazdasági jelzés is, nevezetesen valaminek az értékét jelzi. Akik ismerik az én elmúlt évtizedekben folytatott irodalmi tevékenységemet, azok nagyon jól tudják, hogy ha lehet beszélni agrárlobbyról, akkor én ennek az agrárlobbynak lelkes tagja voltam, és vagyok ma is. De kérem higgyék el, a földadó az nemcsak teher, az azt is jelzi, hogy a mezőgazdaság birtokában olyan erőforrás van, aminek értéke van, és ezt az értéket jelzi az adó.
Nagyon nehéz egyfelől a mezőgazdaság érdekeit, vagyoni érdekeltségét védeni, másfelől azt mondani, hogy ez még arra sem érdemes, hogy adót fizessen. Az, hogy egy vagyontárgyat megadóztatunk, ez egyben annak a közgazdasági értékét is jelzi. Nagyon rövid távú, és – nagyon nem szeretnék senkit bántani, de – tulajdonképpen egy demagóg szemlélet, hogy ne fizessünk adót.
Kérem, nekem nincsen számottevő ingatlanom. Én lennék a legboldogabb, hogyha például nagy vagyonadót kellene fizetnem. Mert akkor az azt jelezné, hogy én egy gazdag ember vagyok. Én nagyon szívesen fizetnék földadót is – sajnos nincs földem. Úgyhogy nem egészen úgy van az, hogy az képviseli legjobban egy ágazatnak, egy termelési szférának az érdekeit, aki elvileg küzd az adózás ellen. Az adózásnak van egy pozitív jellemvonása is. Én csak erre szerettem volna felhívni a figyelmet. Köszönöm a türelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť