BÁNFFY GYÖRGY, a kulturális, oktatási, tudományos, sport, televízió és sajtóbizottság előadója:

Full text search

BÁNFFY GYÖRGY, a kulturális, oktatási, tudományos, sport, televízió és sajtóbizottság előadója:
BÁNFFY GYÖRGY, a kulturális, oktatási, tudományos, sport, televízió és sajtóbizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg nekem, hogy emlékeztessem önöket a költségvetési irányelvek néhány héttel ezelőtti tárgyalásakor a kulturális bizottság előadójaként elmondott gondolataim befejező szakaszára. Idézem: "Másfél esztendeje türelmesen várjuk, hogy a Kormány elindítsa azt a folyamatot, amely legnagyobb hatásfokkal megtérülő beruházásnak tekinti az oktatást és a művelődést. Tudjuk, évtizedek vállveregető szemléletéből visszamaradt állapotot egy esztendő alatt megszüntetni nem lehet. Ezt tudomásul vesszük. De 1992-ben ebben az irányban – ha csak néhány lépést téve is – végre el kell indulnunk. Ezt az igényt pénzügyi kormányzatunknak figyelembe kell vennie."
Szeretnék idézni abból a határozati javaslatból is, amelyet bizottságunk terjesztett be a költségvetési irányelvekhez. "Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy a vitában elhangzottaknak megfelelően módosítva nyújtsa majd be részletes költségvetési javaslatát."
A kulturális bizottság az országgyűlési határozat szövegének alapján fordult a pénzügyi kormányzathoz: működjön tehát annak szellemében, hogy a decemberi viták során a keményebb összecsapások elkerülhetők legyenek. Benyújtottuk a módosító indítványt is, mely az akkor jelenlévő képviselők 48%-ának helyeslését váltotta ki.
Sajnálattal kellett megállapítanunk a kulturális bizottság tegnap délutáni több mint háromórás plenáris ülésén, ez a kérésünk, javaslatunk nem talált meghallgatásra. Világossá válik a költségvetésből, hogy a humán infrastruktúra szolgáltatásainak és az ezeket megvalósító intézmények működésének megtartására – hangsúlyozom: szinten tartására – több helyen nem nyílik lehetőség. Elsősorban az oktatási, közművelődési, közgyűjteményi intézmények működtetési költségeinek és a bérezés területén súlyosan elmaradt humán szféra bérautomatizmusának területén nincsen változtatás.
Mindezek alapján sajnálattal kell bejelentenem, hogy a beterjesztett költségvetést a kulturális bizottság 4 "igen" szavazattal, 8 "nem" szavazattal és 4 tartózkodásával fenti megállapítások következtében általános vitára nem tartja alkalmasnak. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť