KÁNYA GÁBOR, a gazdasági bizottság előadója:

Full text search

KÁNYA GÁBOR, a gazdasági bizottság előadója:
KÁNYA GÁBOR, a gazdasági bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én Becker Pál képviselőtársam javaslatához megpróbálok igazodni az időkímélés céljából. Ezért azt a kétórai vitát, amelyet a gazdasági bizottság tegnap lefolytatott a költségvetési törvény általános vitára bocsátásáról, röviden megpróbálom összefoglalni.
A gazdasági bizottság tagjai közül többen egyértelműen úgy fogalmaztak, hogy a költségvetési javaslat nem alkalmas az általános vitára, s kétségüket fejezték ki, hogy egyáltalán az év végéig lehet-e ebből törvény. Többen, de nem a többség. A gazdasági bizottság 13 "igen"-nel, 6 "nem"-mel, 1 tartózkodás mellett a törvényt általános vitára alkalmasnak találta.
Szeretném megjeleníteni a gazdasági bizottság néhány megállapítását és az ebből következő várható fejleményeket is. Az egyik: a gazdasági bizottság megállapította, hogy az 1992. évi állami költségvetés tavalyihoz képest ígért korábbi benyújtása nem történt meg, valamint a költségvetés szerkezetében sem történt lényeges változás. Igaz azonban az, hogy a költségvetési irányelvek kialakítása időben megtörtént, és a Parlament előtt ismert.
Másik fontos megállapítás, hogy a nagy társadalmi ellátási rendszerek, például a társadalombiztosítás, oktatás, egészségügy reformja ez évben nem történt meg, ezért egyrészt a költségvetési javaslat kiadási oldala szükségszerűen alkalmazkodik a meglévő struktúrákhoz, másrészt a bevételi oldalt az adótörvények meghatározzák, amely adótörvények belső működésére, hatékonyságának javítására változtatások történtek, de az adózási szerkezet nem változott.
Ezért azon az alapkérdésen túlmenően, hogy az államháztartás, a költségvetés egyensúlyának biztosítása – mint alapvető igény – érdekében sor került a gazdasági bizottság tagjai által annak vizsgálatára is, hogy a költségvetés alkalmas-e a gazdaság élénkítésére. A gazdaságélénkítő hatás tulajdonképpen a költségvetés által áttételesen jelenik meg, és a törvényben lévő eszközrendszer nem teljes mértékben alkalmas ennek a funkciónak az ellátására.
A költségvetés gazdaságélénkítő hatása változatlan gazdasági-társadalmi struktúrák mellett kevés, kérdés az is, hogy ilyen struktúrákat egyáltalán támogasson-e egy megváltoztatott költségvetési kiadási oldal. Erre vonatkozóan a képviselők a kiadási oldal aránytalanságait szinte mindegyik véleményben máshol és máshol látták.
Az ebben a gondolatrendszerben elhangzott véleményeket a törvényjavaslat vitájában a képviselők bizonyára meg fogják jeleníteni. Ezért összességében a gazdasági bizottság abból a felismerésből kiindulva, miszerint nem vagyunk abban a helyzetben, hogy a törvényjavaslat általános vitáját ne kezdjük el, mert az ország működőképességének biztosításáról van szó, ezért a bizottság az általános vita elkezdését javasolja. Köszönöm. (Gyér taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť