SZABÓ LAJOS, DR. (MDF)

Full text search

SZABÓ LAJOS, DR. (MDF)
SZABÓ LAJOS, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Egyrészt szakmai indíttatásból, másrészt három évtizedes pedagógiai gyakorlat tapasztalata alapján, valamint tekintettel a Kollégiumi Szakmai és Érdekvédelmi Szövetség véleményére is, emelek szót a részletes vitában a kollégiumok céltámogatása érdekében. Benyújtott módosító javaslatom a 3707-es szám alatt szerepel, amelyben az 1992. évi új céltámogatás kiterjesztését javaslom az alap- és középfokú kollégiumokra is. Úgy gondolom, igen fontos nevelési-oktatási feltétel biztosításáról van szó. Arról, hogy 1992-ben ne csak az előző évben megkezdett, folyamatban lévő kollégiumi fejlesztések legyenek támogatásra jogosultak, hanem az újonnan megkezdettek is, mégpedig fejlesztés, bővítés, felújítás.
Jól ismerem nemcsak Jász-Nagykun-Szolnok megye, hanem az ország más területein lévő kollégiumok nagy részét is. Tudom, milyen hátrányos vagy mostoha körülmények között élnek sok helyen a kollégisták, 25–30 fős, zsúfolt hálószobák, sivár, szegényes bútorzat és környezet. Tény: a kollégiumnak kinevezett épületek zöme más célra épült valamikor, például államosított régi vizes magánházak, mellék- és középületek, így funkcionálisan sem felelnek meg a követelményeknek. Az újonnan épültek pedig – kevés van ilyen – vagy nagy méretüknél, így áttekinthetetlenségüknél fogva, vagy ha kisebbek, szűk, hiányos épületrészek miatt jelentenek hátrányt a nevelőmunkában. Hozzáteszem: az önkormányzatok sem érzik igazán magukénak – tisztelet a kivételnek – a más településekről való "idegen" gyerekek és középiskolás diákok ellátását.
Nem túlzás: ma a kollégiumok periférián vannak, az oktatás-nevelés intézményrendszerében is, árnyékban, pedig történelmileg ugyancsak elégszer bizonyított tény, milyen fontos szerepet töltöttek be a protestáns kollégiumok, konviktusok, internátusok, népi kollégiumok, diákotthonok a személyiség- és közösségformálásban, tehetséggondozásban, a demokratikus szellemiség tüzének táplálásában, önkormányzásban, népi elkötelezettségben, a nemzeti kultúra értékeinek elsajátításában és átszármaztatásában. Aligha vitatható ma is és még jó ideig fontosságuk, különösen a tudáshoz jutás esélyegyenlőségének megteremtésében. Főként a vidéki kis településeken élő szülők gyermekei számára nyújt szellemi többletet a jól funkcionáló alap- és középfokú kollégium.
Most, amikor elfogadásra javaslom képviselőtársaimnak a 3707-es számú módosító javaslatomat, Móricz Zsigmond Forr a bor című diákregényének számomra megragadó és rögzült szép gondolata idéződik fel bennem. Így hangzik, idézem: "Egy nemzetnek legfőbb kötelessége mindig csak az lehet, hogy gyermekeiről gondoskodjék, s azt igyekezzék belenevelni a jövő helyes és szép élésébe." Köszönöm, Elnök Úr. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť