CSIZMADIA ISTVÁN (MDF)

Full text search

CSIZMADIA ISTVÁN (MDF)
CSIZMADIA ISTVÁN (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az eddigi kétpercesek során szó volt stúdiumokról, szakszerűségről, vállalkozási hajlamról, kiben mi van. A magyar nyelv fogalomrendszere a szakértőről egy magasabb szintű tudást tételez fel, mint egy szakemberről. A gond számomra ott kezdődik, ha a szakértők egymással ellentétes véleményeket adnak ugyanarról a kérdésről, jelen esetben a világkiállításról. A döntéshozó jól teszi, ha ilyen helyzetben a józan észre is hallgat, és számomra a józan ész azt diktálja, hogy jelen esetben elsősorban a szakemberekre hallgassak, ugyanis a világkiállítási vita eddigi tapasztalata számomra az, hogy szakember az, aki valamit meg tud csinálni, szakértő az, aki tud róla beszélni, illetve vitatkozni.
Hadd említsek két gyakorlati példát, ami egyértelműen bizonyítja, hogy befektetői szándék mind itthon, mind külföldön létezik. A Gemenc-expo, Szekszárd mellett magánvállalkozás, szeptemberben nyitott, 50 milliós magánbefektetés. Minden hónapban más témakörben rendez a tulajdonos kiállítást, például egyik hónapban bútorokat, a másikban mezőgazdasági kisgépeket mutat be. A látogatók belépőjegyet fizetnek, a kiállítók pedig bérleti díjat a kiállítási placcért. A tulajdonos, Kanalovics úr meg merte csinálni saját egyszemélyes expoját, nyilván azért, mert számításai szerint a befektetése meg fog térülni.
A másik példám az, amiről oly sokk cikk jelent meg a mostanában a sajtóban "Hongkongiak a Balaton-felvidéken?" Idézet a tegnapi Magyar Hírlapból: "Miközben a fél ország vitatkozik az expon, pontosabban, hogy annak anyagi fedezete hogyan teremthető meg, a Balaton-felvidéken egy közel azonos nagyságrendű beruházás előkészítéséről már meg is állapodott Tapolca város polgármestere.
Ennek feladata lesz, hogy Tapolca egyik részén 1 milliárd dollár értékű új üdülő-városrészt építenek meg és 2 ezer hongkongi családot telepítenek le itt. A lakások mellett infrastruktúrát és ipart telepítenek a terv szerint, zömében hongkongi tőkéből. A leendő új idegenforgalmi turisztikai üdülőparadicsom természetesen nagy számban biztosít majd munkahelyet a Tapolcán és környékén élő emberek számára is."
A rendszerváltozás az emberek többsége számára eddig szinte csak a terhek növekedését hozta. Növekszik a munkanélküliek száma, bár csökkent, de még mindig jelentős az infláció, egyre magasabbak a rezsi- és a megélhetési költségek. Mindezt hosszabb távon csak úgy lehet elviselni az embereknek, ha biztató jelenségeket is tapasztalnak, ha nem zárkózunk el az elől a befektetői szándék elől, amely itthon és külföldön kétségkívül létezik, ezt az előbbi két konkrét példa is bizonyítja.
Mint Balaton-felvidéki, Balaton-parti képviselő és mint idegenforgalmi szakember, kérem képviselőtársaimat, ne pártszempontok alapján, ne csak egymásnak ellentmondó szakértői vélemények alapján, hanem a vállalkozók aktivitását bizonyító gyakorlati életű tapasztalatok is és leginkább a hazáért való tenniakarás vezesse őket döntésükben. Köszönöm figyelmüket és mindezt azért voltam kénytelen elmondani most, mert én jelentkeztem rendesen felszólalásra, feliratkoztam, 18. vagyok, de egy ilyen elfajuló vitában nem is tudom, hogy hogyan kerülünk sorra. Szegény Pap János már itt legalább fél órája várja, hogy elmondhassa, amit akar. Néhány képviselőnek eszébe jut valami, hasára csap, feláll és elmondja. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť