PÁL LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

PÁL LÁSZLÓ (MSZP)
PÁL LÁSZLÓ (MSZP) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Úgy vélem, hogy az Országgyűlés a világkiállítás kérdésében nincs döntési helyzetben. Ahhoz, hogy döntési helyzetbe kerüljön, én szívesen láttam volna négy dokumentumot az asztalon. A négy közül kettő itt van, azokról különbözik a véleményem. A négy dokumentum – amit szívesen láttam volna – a következő. Elsősorban a Programiroda által elkészített megvalósítási tanulmány, amelyik előttünk van. Másodszor szívesen láttam volna hivatalosan egy olyan dokumentumot a Parlament asztalán, amelyik a fővárosi önkormányzat nyilatkozatait tartalmazza a tanulmánnyal kapcsolatos kérdésben és a megvalósítás egyéb kérdéseiben.
Ha valaki elolvasta részletesen a tanulmányt, akkor látszik, hogy a fővárosra nemcsak ennek a megvalósítási programnak a végrehajtása tekintetében számít az iroda, hanem a főváros fejlesztési programjába illeszkedő expo elképzelése van körülírva, és hogy illeszkedik-e vagy sem, ezt csak a főváros tudja megmondani. A főváros erre nekem nem adott választ.
Ezenkívül gondom van a főváros véleményével kapcsolatban a törvénytervezetet illetően. Olvastam az újságban számos hírt, de hivatalosan, itt a Parlament asztalán a törvénytervezetről alkotott fővárosi véleményt még nem láttam, bár lehet, hogy ma reggel azt osztogatták az előcsarnokban.
A harmadik dokumentum, amire nekem szükségem lenne ahhoz, hogy állást tudjak foglalni, ez bizonyos kormánynyilatkozatokat illet. Ha figyelmesen elolvassuk a Programiroda dokumentumát, abban le van írva, feltételezi az iroda, hogy bizonyos infrastrukturális beruházások megvalósulnak az elkövetkező öt évben, nem az expo keretei között, hanem ettől függetlenül is. Hát ilyen beruházások az utak, a vasút-korszerűsítések, bizonyos távközlési hálózatok fejlesztését illető elgondolások, ezekről a Kormány tudomásom szerint a mai napig nem nyilatkozott. El tudom képzelni, hogy egy infrastruktúra-fejlesztési program keretében mutatta volna vagy mutatja majdan be a Parlament számára a Kormány ide vonatkozó elgondolásait, de enélkül a magam részéről döntésképtelennek érzem magam.
A negyedik dokumentum, amire szükség van, egy törvénytervezet a világkiállításról, amely törvénytervezetnek legalábbis a legfontosabb végrehajtó szervek között egyeztetettnek kell lennie, tehát a Kormány, a főváros és esetleg a kerületek, illetve bizonyos társadalmi szervezetek, amelyek a világkiállítás megvalósítása érdekében jöttek létre. Az előttünk lévő törvénytervezet nem egyeztetett, ez a Kormány egyoldalú álláspontját tartalmazza csak.
Tehát e négy dokumentum hiányában nem érzem döntési helyzetben az Országgyűlést.
A Programiroda tanulmányáról szeretnék egynéhány gondolatot elmondani. Én végigkísérhettem az elmúlt évek során az expo kapcsán készült dokumentumokat, különösen azokat, amelyek az Országgyűlés elé kerültek – ez elé és a megelőző Országgyűlés elé –, és én úgy érzem, hogy jelentős változásokon mentek keresztül ezek az anyagok. Az anyagok változásában nagyon nagy szerepet játszott részben az, hogy a követelmények és a külső körülmények alapvetően megváltoztak – erre más hozzászólók is utaltak már –, nem beszélve a világpolitika, a minket körülvevő politikai környezet, a magyar belpolitika változásairól, de hát megváltoztak az olyan szempontok is, mint Bécs részvétele a világkiállítás ügyeiben. Ezenkívül megváltozott az alapkövetelmény. Ha önök visszagondolnak a három évvel ezelőtti tanulmányokra, azok valóban egy nagyberuházást céloztak meg expo címen, ezzel szemben a mostani tanulmány az Országgyűlés igényének megfelelően egy vállalkozáscentrumú fejlesztést irányoz elő, amelyben bizonyos beruházási elemek költségvetésből, más elemek pedig a vállalkozók kedvének függvényében fokozatosan és a rendelkezésre álló vállalkozási kedv mértékéig valósulnának meg.
Én azt hiszem, hogy a Programiroda ezekkel a változásokkal megkísérelte követni a követelményeket és a külső feltételeket, tehát alapelveiben nem áll messze attól, amit én elvárnék a megvalósítási tanulmánytól. Ugyanakkor a Programiroda által letett dokumentumok és a Kormány által letett törvénytervezet között jelentős ellentmondások vannak. Nekem úgy tűnik, hogy a Kormány ezt a megvalósítási tanulmányt nem fogadta el, valami másban gondolkodik – én nem tudom, miben, mert ez nem jelent meg az anyagainkban. De csak ilyen eltérésekre hadd utaljak: a Kormány által benyújtott törvénytervezetben szereplő két terület-kijelölési változat és a Programiroda által letett változatok között egy sincs olyan, amely pontosan azt a területet fedné le, amelyikben a Kormány tőlünk döntést kér. Én nem is értem, hogy lehet ilyen alapon a Parlamenttől elvárni a döntést!
A Kormány által letett törvénytervezetben a megvalósítás mechanizmusai számomra idegenek. Nem egyeznek azzal, amiről szó volt a korábbi parlamenti állásfoglalásokban is, hogy egy vállalkozáscentrumú expora kérünk javaslatot. Az itt leírt mechanizmus, nem egy vállalkozás, hanem egy központi irányításban lévő szervezet megvalósítását tenné lehetővé. Én ezzel semmiféleképpen nem tudok egyetérteni. Azok a gazdálkodási szabályok, amelyek szerepelnek a Kormány által benyújtott törvénytervezetben, szintén nem egy vállalkozáscentrumú expo szabályai, és különösen nem egy önkormányzatokkal együttműködni tudó vagy kívánó Kormány javaslatai. Persze nem azt mondom, itt a Kormánynál van a labda, a labda ott van a Kormánynál is meg az önkormányzatnál is, hiszen közösen kellett volna a mechanizmusra mindenki számára elfogadható javaslatot tenni.
A frakciónk részéről Békesi László ismertette azokat a főbb kérdéseket, amelyek mind a tanulmány, mind pedig a Kormány javaslata szempontjából számunkra megválaszolásra szorulnak. Remélem, hogy a későbbi tárgyalások során a Kormány talál lehetőséget arra, hogy esetleg ne csak a zárszóban, hanem menet közben is megfelelő tájékoztatást nyújtson a kérdések kapcsán.
Ugyanakkor elmondanám, mit jelent az én számomra az expo. Nem elsősorban egy rendezvényt látok benne, hanem – talán nagyon sokakkal együtt – egy olyan infrastrukturális fejlesztést, amelynek a végeredménye 1996 után is a főváros számára is és az ország számára is egy jelentős bázist biztosít a későbbi fejlődéshez, az Európához való csatlakozáshoz, a gazdasági környezetben való részvétel alapfeltételeinek a megteremtéséhez. Ez az ingatlanfejlesztésekben, infrastruktúra-fejlesztésekben, szálloda- és egyéb fejlesztésekben megnyilvánul. Itt maradandó értékek jöhetnek létre, amely maradandó értékek létrehozása, azt hiszem, valamennyiünk érdeke.
Gyakran hangzanak el olyan kifogások az expoval kapcsolatban, hogy túlterhelné Budapestet, a környezeti terhelés olyan nagy lenne, amit a város nem bír el. Én szeretném fölhívni a figyelmet arra, hogy ez lehet, hogy öt hónapig érvényesül, az expo időtartamában megjelenik. Azonban az expo után a környezeti terhelések a maihoz képest is lényegesen csökkennének, és ez jót tesz a fővárosnak, hosszú távon tesz jót. Tehát én ezt a szempontot nem tartom egy olyan indoknak, ami miatt az expo ellen tiltakozni kellene.
Végül szeretnék röviden kitérni a 30 milliárd forintra, ami szintén elég nagy vitát váltott ki az eddigi folyosói beszélgetésekben, újságokban és másutt. A 30 milliárd forintról tudjuk, hogy aktuális árakon 17 milliárd, folyó árakon 30 milliárd, tehát lényegesen kevesebb pénzről kellene napi árfolyamok alapján beszélni. De én azt hiszem, egy megfelelő tárgyalássorozat esetén nem lehet a korlátja egy expo megrendezésének ez a 17 milliárd forint. Szerintem a Kormány és a főváros megfelelő jóindulat esetén megtalálhatja esetleg más összegben az anyagi kompromisszumok határát. Én el tudom képzelni, hogy például a déli, még délebbi híd megépítése és még egynéhány objektum létrehozása józan keretek között még beleférne a Kormány elképzeléseibe is és a főváros instrastruktúra-fejlesztése is megfelelő alapot adna. Ezt követően jöhetnének a vállalkozói fejlesztések.
Ahhoz, hogy ez az előterjesztett törvény továbbtárgyalható legyen, én aktív együttműködést feltételezek a parlamenti pártok, a Kormány, a fővárosi önkormányzat és más érdekeltek között. Ezt a törvénytervezetet így, ebben a formában nem lehet támogatni, de el tudok képzelni jó változatot, amit el is lehet fogadni. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť