KARSAI PÉTER (MDF)

Full text search

KARSAI PÉTER (MDF)
KARSAI PÉTER (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr!
Az Országgyűlés őszi ülésszakának második ülésnapján Boros László képviselőtársam interpellált Önhöz és a művelődési és közoktatási miniszterhez "Törvényes-e a törvénytelenség" címmel. Akkor a kérdésre válaszoló dr. Andrásfalvy Bertalan miniszter úr azt mondta, hogyha törvénysértés történt, a köztársasági megbízotthoz, illetve munkaügyi bírósághoz lehet fordulni jogorvoslatért.
Miután magam is egy hasonló ügyben, nevezetesen a kunbajai igazgatói pályázatok elbírálásának törvénysértései miatt fordultam a köztársasági megbízotthoz a törvénysértés megszüntetése érdekében, a pozitív válasz ellenére is mind a mai napig a törvénysértő állapot fennmaradt, és épp ezért tisztelettel kérdezem Öntől: "Hol húzódnak a jogállamiság határai?"
Kérdésem indoklásaként hadd szolgáljak a kunbajai példával, amely sajnos tipikus esetnek mondható Bács-Kiskun megye szerte. Kunbaja községben az idei évben vált esedékessé mind az iskolaigazgatói, mind a vezető óvónői pályázat kiírása. Annak rendje és módja szerint a pályázatok be is futottak és a szakmai elbírálás, majd a tantestületek titkos szavazása után egy-egy pályázó maradt talpon, azaz csak ők nyerték el a tantestület bizalmát, a szavazatoknak jóval több, mint a felét. Ez az óvoda esetében a régi vezetőnő megerősítését jelentette egyik beosztott nevelőjével szemben, aki két szavazatot kapott a kilencből, az iskola esetében pedig a tantestület egyik tanárának szólt a bizalom, szemben a már másodszor is eredménytelenül pályázó kollégájával, 11:8 arányban.
A jelelenleg hatályos jogszabály – amely az igazgató kinevezésének rendjéről intézkedik – azt mondja ki, hogy a kinevező – a példában a kunbajai önkormányzat – csak a többségi szavazatot kapott pályázót nevezheti ki, attól eltekinteni csak rendkívüli indok alapján lehetséges. Nos, az önkormányzat mind a két sikeres pályázót elutasította, és rendkívüli indokként olyan érvek is elhangzottak, mint például: hogy úgysem lenne belőle jó igazgató; vagy a vezető óvónő esetében kardinális kifogás az, hogy: rossz a kapcsolata a polgármesteri hivatallal. Ami érthető is, hiszen a helyhatósági választásokon az érintett óvodavezető-nő férje volt az ellenjelölt a polgármesteri posztra. (Derültség.)
A kunbajai önkormányzat ez év júliusi 58/1991. számú döntését kifogásoltam a köztársasági megbízottnál, ahonnan az alábbi levelet kaptam – fölolvasom –: "Tisztelt Képviselő Úr! Kunbaja község képviselőtestülete 58/1991. számú határozatával kapcsolatban törvényességi észrevételt tettem. Miután a képviselőtestület az alkalmatlanság bizonyítására egyetlen konkrét érvet sem hozott fel és a nevelőtestületi szavazás eredményének helyesbítése lényegi változást nem hozott, a határozatban nevesített okok nem tekinthetők a megbízás mellőzéséhez alapul szolgáló rendkívül indokolt esetnek." Aláírás: dr. Farkas László államtitkár.
Tisztelt Miniszter Úr!
Talán ezek után Ön is azt gondolja, hogy az ügy ezzel a törvényességi észrevétellel kedvező fordulatot vett, és a címben feltett kérdésemre majd azt válaszolhatja, hogy a jogállam határai természetesen egybeesnek a földrajzi határokkal. Sajnos, ez nincs így, még annak ellenére sem, hogy Kunbaja község és Csikéria község – hogy egy másik példát is idecitáljak körzetemből – szinte pár száz méterre esnek csak a jugoszláv határhoz, de még innen, mégis az írott és íratlan törvényeket úgy tartják be az említett helységek önkormányzatai és polgármesterei, mintha ezek a községek a határon túl esnének. Mert azt már mondanom sem kell, hogy végül is a képviselőtestület megoldotta a dilemmát Kunbaján: az iskolát kettészelték, az egyik részt a többségi szavazatot kapott pályázónak, a másik részt – a több mint kétszáz szülői aláírás ellenében – a másodszor sikertelen pályázónak juttatva. Gazdag ország vagyunk, legyen mindjárt két iskola az alig több mint kétszáz fős gyermeklétszámhoz – hogy a szakmai oldaláról ne beszéljek.
Az óvoda esetében ilyen kézenfekvő megoldás nem kínálkozott. Figyelmen kívül hagyva a szakszervezeti vétót, a szülői aláírásokat, megbízták a kisebbségben maradt és – önmagát és leányát is beleszámítva – két vokssal bíró óvónőt határozatlan időre a vezetői teendők ellátásával.
A fentiek alapján tisztelettel kérdezem Önt, mit is kellene most tennünk, hogy a magukat függetlennek álcázó tanácselnök-polgármesterek és a velük tartó önkormányzatok ne függetleníthessék magukat a Magyar Köztársaság törvényeitől, és ennek következményeként a jogállamiság határai földrajzi államhatárainkkal mégis csak egybeessenek.
Várom válaszát. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť