KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először szeretném elmondani, hogy az önök által kétharmados többséggel elfogadott önkormányzati törvény és a feladat- és hatásköröket meghatározó más törvények alapján az önkormányzatok meghatározott feladatok ellátására kötelezettek és nem intézmények fenntartására. Hogy e feladatokról, valamint a helyi közösség által igényelt egyéb ellátásokról milyen módon kíván gondoskodni, azt az önkormányzat maga határozza meg.
A testnevelés és diáksport feltételeinek biztosítását, a sportlétesítmények építésének, fenntartásának és fejlesztésének támogatását a közelmúltban megalkotott feladat- és hatásköri törvény az önkormányzatok önként vállalt feladatai közé sorolta. Emellett a Kormány a testnevelés és ezen belül az iskolai testedzés jelentőségére tekintettel külön is foglalkozott a hiányzó iskolai sportlétesítmények problémakörével. Andrásfalvy miniszter úr említette, hogy 5 év alatt 30 milliárd forintot fogunk fordítani tornateremre, és ugyanennek a kormányhatározatnak a 2. pontja előírja annak megvizsgálását, hogy a hiányzó iskolai sportlétesítmények, szabadtéri sportpályák és tanuszodák építését hogyan lehet a jövőben jobban biztosítani az ország teherbíró képességével összhangban. A Kormány vizsgálni kívánja annak a lehetőségét, hogy ezt hogyan tudjuk megcsinálni, de a működtetés az önkormányzatok feladata lesz.
Most az interpellációban, a tisztelt képviselő úr által felvetett, konkrét működtetési hiányokkal kapcsolatban azt szeretném elmondani, hogy az e problémákkal küzdő önkormányzatoknak lehetőségük volt a lakosság elemi ellátását végző intézményeik működőképességének fenntartásához – a költségvetési törvényben e célra biztosított 5 milliárd forint előirányzat fel nem osztott 2 milliárdos, 2,3 milliárd forintos maradványából –támogatást igényelni. A konkrétan megemlített zalaegerszegi önkormányzat nem nyújtott be támogatási igényt, a szentesi és fűzfői önkormányzatok éltek ezzel a lehetőséggel.
Ez a támogatási forma persze átmeneti jellegű, az önhibáján kívüli hátrányos helyzet, illetve az abból adódó forráshiány csak abban az esetben fogadható el a jelenlegi szabályozás szerint is, ha az elemi lakossági igények kielégítésével, kötelezően ellátandó önkormányzati feladatokkal összefüggésben jelentkezik. Ezért hangsúlyoztam az előbb, hogy a működtetésért az önkormányzatok felelnek és nem a központi költségvetés.
Most egyet szeretnék még mondani: az interpellációban keverednek az uszodák. Van tanuszoda, amelyet meg fogunk vizsgálni, ez egy iskolához kapcsolódik. De gondolom, hogy a képviselő úr a fűzfői uszoda csodálatos történetét nagyon jól ismeri, hogy hová lett telepítve és miért. Hát ezt vigye el az a – hogy is mondjam – közösség, amelyik hozzájárult annó dacumál ahhoz, hogy a fűzfői Nitrokémia akkor is veszteséges üzemének legyen egy uszodája 500 méterre a Balatontól és 10 km-re a várostól, mert itt ez a probléma. Ez eredetileg veszprémi volt. (Taps az MDF soraiból.)
Tehát ilyen esetben az állam nem tud beavatkozni, a tanuszodákat meg fogjuk vizsgáni, de én nagyon gyors változást nem tudok ígérni. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť