KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr!
A kormány hároméves intézkedési programja "A gyermekek és fiatalok jövőjéért", amelyre a képviselő úr az interpellációját építette, átfogóan határozza meg azokat a teendőket, melyeknek – idézem – "megnyugtató megoldása rövid időn belül nem lehetséges, csak egy új társadalompolitika kimunkálásától várható" – na meg, persze, az ország jobb gazdasági helyzetétől. A kormány rövid távon belül, az 1992. évi költségvetésben, nem vállalta és nem vállalhatja fel a programban jelzett feszültségek komplex rendezését. Ehhez ma hiányoznak mindazok a szakmai-politikai koncepciók, melyekre egy új finanszírozás felépíthető lenne.
A jelenlegi önkormányzati forrásrendszert és szabályozást az önkormányzati törvény alapozta meg, amely az önkormányzatoknak nem egyes feladatai finanszírozását hivatott szolgálni, hanem gazdasági alapot nyújt azokhoz az önkormányzati döntésekhez, amelyekkel az önkormányzati és más törvényben meghatározott kötelező és egyéb, önként vállalt feladatait megoldja. Kötött felhasználású normatív rendszer beépítése az önkormányzatok forrásszabályozásába, az önkormányzati törvényben biztosított jogosítványokkal ellentétes lenne.
Más dolog az – és ebben nyilván a képviselő úrnak igaza van –, hogy a ma működő ifjúságvédelmi szervezetek, intézményrendszer mennyiben felel meg a társadalmi céloknak, vagy mennyiben nem felel meg, és ehhez képest mi a leghatékonyabb finanszírozási mód? Ameddig a szakmai koncepciók nem körvonalazódnak, a kormány azt teheti és teszi is, hogy kiemelten kezeli a gyermek- és ifjúságvédelemmel kapcsolatos ellátásokat. Az állami hozzájárulás mértékében és differenciált hozzájárulási címeken keresztül érvényesíti szándékát.
Az 1992. évi költségvetésben a normatív támogatási jogcímek körét nem kívánjuk tovább differenciálni. A címzett támogatásnak ma nem látjuk törvényes lehetőségét. A normatív támogatási rendszer módosítását megalapozó szakmai előterjesztés nem áll rendelkezésünkre, és nem is a Pénzügyminisztérium feladata, hogy ezt kidolgozza és a Parlament munkarendjét tekintve, a költségvetés tárgyalásáig a szabályozás jelentősebb módosítására valószínűleg nincs idő.
Egyébként egyetértek a regionális megközelítéssel és nemcsak ifjúságra, hanem globálisan, és azon belül ifjúságra, másrészt szeretném megjegyezni, hogy a helyi önkormányzatoknak joguk van saját forrásokra is szert tenni és nem mindig állami támogatásra várni.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť