MÉCS IMRE (SZDSZ)

Full text search

MÉCS IMRE (SZDSZ)
MÉCS IMRE (SZDSZ) Tisztelt Országgyűlés! Kedves Miniszter Úr! Teljesen nyilvánvaló, azt hiszem mindenki előtt, hogy itt nem a vezérkari főnök személyéről, és nem a köztünk, a miniszter úr és a bizottság közötti kapcsolatról van szó, hanem a magyar országgyűlés honvédelmi bizottságának a tekintélyéről, a civil ellenőrzés, a polgári ellenőrzés meglétéről, vagy nemlétéről van szó. Kinn jártunk – a bizottság vezetői – az Egyesült Államokban a Capitoliumon, jártunk Bonnban, jártunk Londonban a Westminsterben, és azt tapasztaltuk, hogy ezeknek… (taps, zaj.) Köszönöm a tapsot, megérdemeltem. (Derültség.) Tehát ezekben a parlamentekben azt tapasztaltuk, hogy az egyik legtekintélyesebb, legnagyobb súlyú bizottság a védelmi bizottság, amelyen keresztül a népképviselet, az országgyűlés ellenőrző kontrollt gyakorol a hadsereg és a katonai igazgatás felett.
Ilyen szempontból nézve rendkívül fontos, hogy a bizottság kellően tájékoztatva legyen, hogy a bizottság időben ki tudja fejteni véleményét, megismerje úgy a Honvédelmi Minisztérium legfőbb tisztségviselőit, mint a hadsereg vezetőit. Nem kell hangsúlyoznom, hogy a vezérkari főnök személye menynyire fontos, ő a hadsereg legfontosabb embere, főmérnöke és főkonstruktőre – a civil nyelvre kell lefordítani. Ennek következtében az ő meghallgatása feltétlenül elsőrangú fontosságú. De föltettünk volna néhány kérdést, ha megtörtént volna a meghallgatás, hogy vajon a Magyar Köztársaság kormánya miért tartja szükségesnek a moszkvai puccs időszakában, akkor, amikor déli határaink mentén egy kemény polgárháború dúl, hogy a legfontosabb katonai vezető posztján változás álljon be. Ez rendkívül fontos lett volna.
Éppen ezért tisztelettel kérem az Országgyűlést, tegye lehetővé, hogy a Für Lajos barátom által (derültség) kilátásba helyezett jogszokások elkezdődhessenek, ezeket kimunkálhassuk, hogy át lehessen az interpellációt utalni a honvédelmi bizottság körébe.
Tisztelettel kérem, hogy "nem"-mel szavazzanak a miniszter úr válaszára.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť