MILE LAJOS (MDF)

Full text search

MILE LAJOS (MDF)
MILE LAJOS (MDF) Köszönöm Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Interpellációm indoklását egy kicsit messzebbről kell kezdenem. A magyar társadalomban mind a mai napig komoly ellenérzéseket okozott az a szituáció, amikor is vagyonátmentések vagy spontán privatizációs folyamatok történtek az országban, többféle becenevet is kitaláltunk erre a folyamatra, egyébként az emberek nagy része ezt rablásként éli meg mind a mai napig.
A szakszervezeti vagyon ebből a szempontból sokáig nagy problémát okozott. Hogyan lehetne a szakszervezeti vagyon kérdését törvényileg úgy szabályozni, hogy az ne kerüljön ebek harmincadjára, és a szakszervezetekhez visszaszármaztatható legyen. Ezért született a XXVIII. törvény, amelynek az volt az alapvető célja, hogy a szakszervezetek számára megőrizze ezt a vagyont, és egy demokratikus szakszervezeti választás után a szakszervezetek élhessenek tulajdonosi jogaikkal. Ehhez képest a törvény megszimatolása után egy pánikszerű kótyavetye vette ismét kezdetét az országban. Több helyen is nyilvánosságot látott a székházak eladása az újságokban, a sajtóban is megjelent. Kimondani is alig merem az összeget, hogy 1 milliárd 496 millió forintos ingatlanértékről van szó, amely áron alul került eladásra, ami nemcsak az emberek igazságérzetét sértheti, hanem nyilván alapvető etikai problémákat jelent, másrészt pedig magát a törvényt is sérti, nem beszélve a munkavállalói érdekekről, és talán ez a legfontosabb vetülete ennek a dolognak. Ezért a következő kérdésekre várom a legfőbb ügyész úr válaszát.
A törvény 2. §-a rendelkezik arról, hogy mely vagyontárgyakról köteles a szakszervezet elszámolni. Megtörtént-e a 2. § szerinti tételes felmérés? Augusztus 31-ét szabta meg a törvény a teljességi nyilatkozatok leadásának. Tudomása van-e arról, hogy a vagyonról a teljességi nyilatkozatot átadták-e a határidő betartásával az Állami Számvevőszéknek?
A harmadik, legfontosabb kérdés a törvény 6. §-át érinti. A 6. § mondja ki, hogy a majdan megalkotandó szakszervezeti törvény hatályba lépéséig valamennyi vagyontárgy elidegenítési és terhelési tilalom alatt áll. Tudomásom szerint ez volt a felvezető részben is a leghangsúlyosabb, s tudomásom szerint ezt több helyen durván megsértették.
Történtek-e ilyen visszaélések, és ha igen, történt-e intézkedés a törvény szigorú betartatására? S mivel a sajtóban is nyilvánosságot láttak erre vonatkozó adatok – nem akarok most felolvasó délutánt tartani, itt vannak nálam a kiszedett cikkek –, mivel a sajtó révén is nyilvánosságot kaptak ezek az állítások, indított-e ön hivatalából fakadóan vizsgálatot az egyes ügyekben?
Ezekre a kérdésekre várnám a legfőbb ügyész úr válaszát. (Taps jobbról.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť