NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ)

Full text search

NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ)
NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Pénzügyminiszter Úr! Tisztelt Belügyminiszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mivel exponenciálisan nőni fog a bezárást mérlegelő uszodafenntartók száma, ennek a folyamatnak a megállítása, esetleg visszafordítása az interpellációnak a célja. Ezt a jelenséget először a társadalombiztosítás 450 millió forintos alapjához beérkezett pályázatoknál tapasztaltuk. Egyre több pályázat jelezte, hogy az uszodák be fognak zárni, ha nem kapnak támogatást. Néhány kiegészítő információval szeretném alátámasztani kérésemet.
A települések 4,5%-ában van uszoda. Ezeknek az uszodáknak csak 50%-a működik egész éven keresztül. Hogy sok-e ez vagy kevés, azt talán azzal lehet érzékeltetni, ha lebontjuk az egyes megyékben az uszodák számára a lakosok számát. Nos, az egyik végleten Nógrád megye van, ahol körülbelül 100 000 emberre jut egy uszoda, a másik, jó végleten Baranya, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok megye, ahol körülbelül 25-35 ezer emberre jut egy uszoda.
Budapesten hét kerületből kértem információt, ki a tulajdonos, ki fizeti a közüzemi díjat, van-e saját bevétele, és ezek a bevételi források hogyan viszonyulnak a kiadásokhoz? Csak a végeredményt jelzem: a III. kerület tudja biztosítani a tanuszoda fenntartását, az V., a VII. és a IX. kerület nem tudja biztosítani, a X. igen, a XIV. és a XIX. kerület részben tudja biztosítani az uszoda fennmaradását.
Milyen költségforrásokra támaszkodnak a tanuszodák? Egyelőre még költségvetési támogatásra, a jövőben elsősorban önkormányzati támogatásra, talán egy ideig még vállalati támogatásra. Megnő az iskola saját bevételeinek a jelentősége és még inkább megnő a szülők költségviselő szerepe a tanuszodák fenntartásában.
Elmondanék néhány példát arra, hogy ezek a költségforrások mennyire bizonytalanok és mennyire olyan biztosak, mint a kutya vacsorája.
Az egyik önkormányzattal beszéltem, amelyik önkormányzat egy csodálatos uszodát kapna, de nem tudja vállalni a költségeket, amivel az uszoda fenntartása jár. Azok a bevételek, amelyek egyelőre biztatóak, nem garantáltak. Nem is vállalta át. Egy vállalat vállalta át, amelyik körülbelül 10 millió forintos veszteséget nem tud beállítani a költségkeretébe, mert akkor a termékeit nem tudja eladni. Tehát valószínű, hogy ő is visszavonul az uszoda vállalásától. Ott van egy csodálatos uszoda – 50 méteres, megüti a világszintet, ez a fűzfői uszoda –, biztos anyagi, gazdasági háttér nélkül.
Az iskola saját bevételei…; amennyiben kiadja bérletbe, a bérleti díjra az iskola ványát fizet. Persze szeretném látni azt az iskolát, ahol olyan ügyetlen gazdasági vezető van, aki nyereséget tud kihozni egy iskolai uszoda bérbeadásából és ványát kell-e neki fizetni.
A szülők részvétele: az egyik megyéből jelezték, hogy amikor 50 forintra emelték fel a gyermekek részvételi díját, a szülők 25%-a mindjárt a startnál visszalépett.
Valamennyi önkormányzat számít ilyen értelemben központi címzett-támogatásra, e nélkül – a jelzések szerint – 1992-től 40%-ban részben vagy teljesen kénytelenek bezárni az uszodát. Ezek az adatok az önkormányzatoktól származó adatok.
Tisztelettel kérem a miniszter urat – nem tudom, ki fog válaszolni –, hogy válaszolja meg a feltett kérdéseimet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť