TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)

Full text search

TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)
TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Látom, hogy a miniszterelnök úr nincs itt, de gondolom, megbízottja majd válaszolni fog az interpellációra.
Közismert, és a parlamenti demokráciában tökéletesen elfogadható, hogy a Kormány és az ellenzék közötti vita lehet a törvények beterjesztésének sorrendjéről és időpontjáról. Más politikai, gazdasági stratégiából lehet, hogy mi más törvényeket fontosabbnak, előbbre valónak tartanánk, mint az előterjesztő Kormány, ezt elmondjuk, ezt indokoljuk, a gyakorlat, az élet pedig majd eldönti az álláspontok igazságát. Azt hiszem azonban, abban a kérdésben nem lehet vita közöttünk, ha egy törvény kötelezi a Kormányt egy törvény beterjesztésének határidejére, akkor semmilyen szempont alapján nem lehet a törvény előírását mellőzni.
A Magyar Köztársaság Parlamentje 1990. november 22-én hatályba lépett, 1990. évi LXXXIII. törvény 13. § (2) bekezdésében úgy rendelkezett, hogy a Kormány az önkormányzatok tulajdonába kerülő bérlakásokra, illetve nem lakás céljára szolgáló helyiségekre vonatkozó törvényjavaslatot 1991. április 30-áig terjessze az Országgyűlés elé.
A törvény előterjesztése a mai napig nem történt meg. A Parlament törvénykezési menetrendjéről szóló felsorolások sem tartalmazzák, mint közeljövőben beterjesztendő törvényt. Más, hasonló eseteket is fel tudnék sorolni.
Éppen ezért én most arra nem kívánok kitérni, hogy ez a törvény milyen fontos, és hiánya mennyire sújtja az önkormányzatokat. Itt most egy törvény előírásáról és annak megszegéséről van szó. Az állampolgárok sem hivatkozhatnak törvénysértés esetén más fontos elfoglaltságra, őket is sújtja a törvény szankciója, ha feledékenységből vagy más okból nem tesznek eleget a törvényi előírásoknak.
A Kormány mint a legfőbb végrehajtó hatalom, elsősorban és példaszerűen köteles a törvényeket maradéktalanul betartani. Ellenzéki képviselőként sem feltételezem, hogy a Kormány magára nézve esetleg nem tekinti kötelezőnek a törvények betartását, ezért kérdést erre vonatkozóan fel sem teszek.
Hangsúlyozni szeretném, interpellációmban nem arról van szó, hogy egy szükséges törvény késik – mint még annyi másik is –, hanem arról, hogy az Oszággyűlés által hozott, törvényben előírt kötelezettségének nem tett eleget a Kormány, ezért kérdezem tehát miniszterelnök urat, a konkrét ügyben személy szerint kit terhel a felelősség a törvény előterjesztése határidejének elmulasztásáért, és milyen intézkedést tett vagy kíván tenni a mulasztóval szemben.
Második kérdésem: A fél éve esedékes törvény előterjesztésre mikor kerül sor? – határidő megjelölésével.
Harmadik kérdésem: Mit kíván miniszterelnök úr tenni hasonló törvénysértő késedelmek elkerülése érdekében? – hiszen az egész országnak a működését is befolyásolják.
Negyedik kérdésem: Egyetért-e a miniszterelnök úr abban a kérdésben velem, hogy az állampolgárok törvénytisztelő fegyelmét megkövetelni csak az ugyanazt maradéktalanul betartó Kormánynak lehet erkölcsi alapja. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť