TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)

Full text search

TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)
TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ) Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Ne vegye rossz néven tőlem, és nem automatikus ellenzéki reflexként nem tudom válaszát elfogadni – annak ellenére, hogy bizonyos önkritikus rész is elhangzott benne, ami nekem, mint ellenzéki képviselőnek, nagyon jólesett –, hanem azért, mert képviselőként példátlannak tartanám, ha a Parlament, elfogadva miniszteri válaszát, szemet hunyna a fölött, hogy a Kormány megszegett egy törvényi előírást, és ezt nem ugyanúgy ítéli el, ahogy minden törvényszegést el kell ítélni. Az állampolgár, ha nem ad föl egy adóívet, kapja a büntető kamatokat; ha szabálytalanul parkol – mindegy, hogy menthető, hogy nincsen parkolóhelye –, ki kell fizetni a büntetést.
Abban igaza van, hogy kérhetett volna határidő-módosítást, de nem tette ezt a Kormány.
Sajnos, azért sem tudom elfogadni, mert a kérdésekre nem kaptam választ.
Első kérdésem az volt, személy szerint kit terhel a felelősség – ez nem hangzott el. Nem hangzott el az sem, hogy tett-e és kíván-e ezzel kapcsolatban bármit tenni a mulasztóval szemben a miniszterelnök úr. Nem arra voltam kíváncsi, nem az izgatott volna, hogy miért nem tett – okot mindenre fel lehet hozni –, de ez sem hangzott el. Az sem hangzott el, hogy a fél éve esedékes törvényt – határidő megjelölésével ezt kértem – mikorra terjesztik elő. A legsúlyosabb dolog ebben az egész kérdésben az, hogy azt kérdeztem, mit kíván a miniszterelnök úr tenni a mulasztókkal szemben, hogy hasonló eset ne forduljon elő: a kormányzati előkészítő munka kapcsán milyen intézkedés, amely garanciát ad, hogy ilyen ne forduljon elő a jövőben.
Tulajdonképpen nem kaptam választ a kérdéseimre. A negyedik valóban egy kicsit költői volt, abban egyetértünk, nincs különösebb vita.
Szeretnék bízni mindezek után, és kérem is képviselőtársaimat, hogy ne az "igen"-gombot nyomják meg a Kormány iránti lojalitásból. Higgyék el, lojálisabbak, ha a választ nem elfogadva kikényszerítik, hogy a felelős kormányzati szervek olyan törvény-előkészítési mechanizmust alakítsanak ki, amely megakadályozza az ilyen eset újbóli előfordulását, a Kormány újbóli bírálhatóságát. Én a törvényesség maradéktalan betartását az önök helyében is fontosabbnak tartanám a lojalitásnál, és nem tekinteném presztizskérdésnek, hogy egy ellenzéki képviselő interpellációjára adott válasz feltétlenül elfogadásra kerüljön.
Ilyen értelemben kérem az elutasító választ részemről is ilyen indíttatásúnak tekinteni. A választ nem fogadom el. (Taps a bal oldalról.)
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť