GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:
GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter: Elnök Úr! Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! A minisztérium tisztában van azzal, hogy ha a szőlő- és borgazdaságról van szó, akkor legalább félmillió család fő vagy kiegészítő jövedelméről, a lakosság fogyasztása kapcsán mintegy három és félmilliárd forint adóbevételről, 230-250 millió dollár külkereskedelmi árbevételről is beszélünk. A kérdést tehát nem lehet sem elbagatellizálni, sem érzelmi alapon kezelni. Éppen ezért a Földművelésügyi Minisztérium már júniusban kidolgozta a válságkezelő programját, mely több ponton meghaladta saját hatáskörét.
A tárcaegyeztetések nagyon kemény vitái után a Kormány folyó hó 12-én tárgyalta meg az FM előterjesztését. Ebben az idei szüret szempontjából a készletek mobilizálásának feltételeire, a potenciális értékesítési lehetőségekre helyeztünk nagy súlyt. Abból indultunk ki, hogy eladhatatlan készleteket eredményező felvásárlásra senki sem kötelezhető, ugyanakkor az egyéni termelők rugalmas borforgalmazása, mely 1990-ben megkétszereződött, 600 ezer hektoliterrel nőtt. Erre az utóbbi tendenciára építve határozott úgy a Kormány, hogy a napjainkra kiürülőben lévő agrárintervenciós alapot 800 millió forinttal kell kiegészíteni, abból a célból, hogy azok az egyéni termelők, akik a hagyományos felvásárlásból kiszorultak és saját feldolgozó berendezésekkel sem rendelkeznek, legalább a bérfeldolgozás költségeihez kapjanak támogatást. Ennek mértéke átlagosan 1,50 forint kg-ként, ez körülbelül fedezi az elsődleges feldolgozás költségeit.
Az igénylés és az elszámolás pontos rendjét a közeli napokban közzétesszük. A 800 millió forintnak azonban a Kormány hatáskörében nincs teljes körű fedezete. 300 millió forint biztosítását a tisztelt Háztól kell kérni, ezúton is kérem az Országgyűlés támogatását. Ebben a konstrukcióban a termelő a bérfeldolgozás után szabadon rendelkezik a termésével.
A készletmobilizálás nyugaton is alkalmazott módszere a bor lepárlása. Ezzel 600-700 ezer hektoliter bor hasznosítása biztosítható, de a borpárlat csak akkor számíthat piacra, ha a fogyasztói árszínvonal összhangban lesz a fizetőképes kereslettel. Ennek feltételét a jelenlegi 430 Ft /hektoliterfok + 43% fogyasztási adó mérséklése biztosíthatja. A Kormány egyetértett a javaslatunkkal, amely 150,- Ft/hektoliterfok + 14%-ot jelent, de ahhoz, hogy ez az 1992. évi adótörvénybe bekerüljön, megint a tisztelt Ház egyetértése szükséges.
Nagyon kérem a támogatásukat. Fontosnak tartjuk a vállalkozók marketing-munkájának, termék-menedzselésének élénkítését, új piacok feltárását, a hagyományos vevőkörünkben a kereskedelmi kapcsolatok előtt álló akadályok elhárítását.
Szovjet szervekkel egy millió hektoliter bor és pezsgő 1991. évi szállítására van magánjogi szerződés, de az ismert okok miatt nincs szállítás. A volt NDK területére is kedvező szállítási lehetőségeink vannak 0,5 millió hektoliter borra és pezsgőre, itt akadályok merültek fel. Mindehhez a gazdasági diplomáciánkat is aktivizálni kell, azt is lehetővé kell tenni, hogy a reklám a marketing részévé válhasson. Ezt is kértük a Kormánytól. Ezt a belkereskedelmi törvény újraalkotásakor ajánlom a tisztelt Ház figyelmébe.
Mindezeken túl kérjük a termelőket, hogy a termés minél nagyobb hányadát hasznosítsák gyümölcsként, mustként, üdítőitalként.
Közép- és hosszú távon a szőlőtermelésünk mérséklését eredményezheti, gazdaságtalanság esetén az ültetvénykivágás akadályainak az elhárítását, támogatás-visszafizetés alól való mentesség, a telepítéstámogatás, valamint a telepítés-engedélyezés felfüggesztése azokon a területeken, amelyek nem tartoznak borvidékbe, bortermelő helybe. A vonatkozó rendeletek módosítása részben a Kormány, részben az FM hatáskörébe tartozik.
A cél a termelés térszerkezetének, a termékek minőségi összetételének javítása. Ennek feltételeit a borgazdaságról szóló jogszabályokban az FM már a múlt év végén megteremtette, összhangban a Közös Piac szabályaival.
Középtávon nagy szerepe lehet az újraalakuló hegyközségeknek a termelés önkorlátozásában, önszabályozásában, a termékek eredetvédelmében. A hegyközségi rendszer újraélesztésének jogi szabályozásán dolgozunk az FM-ben, gyakorlatilag kész lesz.
A vázolt intézkedések alapvetően a termelők, a feldolgozók, a forgalmazók és a költségvetés közös áldozatvállalására épülnek. A hagyományos felvásárlásos rendszer életben tartására nincs esély. Ha ezt az utat akarnánk járni, akkor most a tisztelt Háztól minimum 15 milliárd forint biztosítását kellene kérnem a hitelek kiváltásához, az exportgaranciához, az ÁFA és a fogyasztási adó csökkentéséhez. Biztos vagyok benne, hogy a tisztelt Ház nincs abban a helyzetben, hogy ehhez hozzájárulását adja. Ezért kérem Kelemen József képviselőt és a tisztelt Házat, hogy válaszomat megérteni és elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť