KELEMEN JÓZSEF (MDF)

Full text search

KELEMEN JÓZSEF (MDF)
KELEMEN JÓZSEF (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Éppen két hete volt, hogy a házelnök úr atyai jóindulattal felhívta a figyelmet, hogy kérdést intézzek vagy interpelláljak ebben a tárgykörben, mert akkor választ is kaphatok a kérdéseimre. Lassan már jubilál az ember, mert éppen majdnem egy éve lesz, hogy szőlő ügyben interpelláltunk egyik képviselőtársammal. Akkor azt gondoltuk, hogy egy év elég lesz a tisztelt Földművelésügyi Minisztériumnak arra, hogy év közben kidolgozzon olyan gondolatokat vagy – nem utasításokat, hanem – olyan elképzeléseket, amelyek majd segítenek abban, hogy ezt a nem várt rekordtermést tényszerűen, jól le lehessen vezetni.
Én úgy ítélem meg, hogy a Földművelésügyi Minisztériumban jól képzett szakemberek dolgoznak, ezért kicsit érthetetlen, hogy mindig az események után járnak, hiszen ha végigtekintjük az egész évet, akkor mindig csak a túltermelési válsággal küszködtünk és ad-hoc intézkedtünk volna, hogy megoldódjanak ezek a kérdések.
Szőlő ügyben mi is most a helyzet? A szőlőtermésnek a 80%-a olyan tulajdonosok, olyan termesztők kezében van, akik nem rendelkeznek pincével, nincs feldolgozó kapacitásuk. Egy termésük a tőkén van, és egy év munkája fekszik a szőlőben. A 20%-nak van feldolgozó kapacitása, nekik egy termésük a pincében van, egy a tőkén, és úgy néz ki, hogy egy termés a bankban van. Csak egy a probléma, hogy a bankban adósság formájában van bent, tehát tartozásként.
Most a gond az, hogy a bankoktól a felvásárlók nem kapnak hitelt, nem tudják a szőlőt felvásárolni. Van olyan alternatíva, hogy a szőlőtermesztők adják oda a feldolgozóknak a szőlőjüket, fizessenek érte tárolási díjat, feldolgozási díjat, és amikor majd eladásra kerül a szőlő, akkor meg fogják kapni érte a pénzüket, egy év, két év vagy három év múlva.
Tehát tisztelettel kérdezem a miniszter urat, milyen gyakorlati, a kialakuló, súlyos felvásárlási helyzetet megoldó intézkedés történt az ez évi szőlőfelvásárlás tárgyában? Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť