FILLÓ PÁL (MSZP)

Full text search

FILLÓ PÁL (MSZP)
FILLÓ PÁL (MSZP) Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Hálátlan szerep – ismerve az ország nehéz anyagi helyzetét – egy új országgyűlési bizottság javaslatával előállni. Engedjék meg, hogy egy pindurkát hosszabb legyek… (zaj) …, mert szeretném önöknek megindokolni, hogy miért tettük javaslatunkat.
Egy-egy bizottság létrehozásának akkor van értelme, ha az a társadalmi élet egy meghatározott, jól körülhatárolható, sajátos belső törvényszerűséggel bíró területét fogja át. A munka világa vitathatatlanul ilyen. Ezt felismerték már a magyar történelem korábbi országgyűlései is: a századfordulótól kezdve létrejött a munkásügyi bizottság, amely munkajogi, munkásvédelmi, foglalkoztatási, szakszervezeti és más, hasonló kérdésekkel foglalkozott. Később, az 1927-es második ülésszaktól kezdve, a munkásügyi bizottság helyét a társadalompolitikai bizottság vette át – ez azonban nem jelenti a munkaügyi jellegű bizottság megszűntét. Ha belelapozunk a korabeli országgyűlési jegyzőkönyvekbe, azt látjuk, hogy ez a bizottság foglalkozott a munkaügyi témákkal.
A polgári demokráciákban csaknem mindenütt megtalálhatók a kifejezetten munkaügyi orientációjú bizottságok. Ilyen Angliában a foglalkoztatási, Németországban a munka- és szociális, Svédországban a munkerőpiaci bizottság. Dániában két ilyen témájú bizottság van: a munkaerőpiaci és a munkaerő-bizottság. A nyugati parlamentek bizottsági rendszere kialakításánál gyakran fogalmazódik meg a Kormány "lekövetésének" elve. Eszerint: ha valami van olyan fontos és elkülönült, hogy külön minisztériumot szerveznek rá, akkor arra külön parlamenti bizottság is kell. Ez biztosítja a kormányzat munkájának hatékonyabb ellenőrzését a Parlament részéről.
Tisztelt Képviselőtársaim! Minden bizottságnak a fő témája adja meg a valódi karakterét, ez határozza meg összetételét, érdeklődési, hozzáértési körét, és azt a szempontrendszert, ami szerint az ügyeket vizsgálja. Átmeneti időszakot élő társadalmunk égető problémái és a közeljövő törvénykezési feladatai különösen fontossá és sürgetővé teszik munkaügyi és érdekképviseleti bizottság felállítását.
Az év második felében százezres nagyságrendű munkanélküliség várható Magyarországon. Előre valószínűsíthető, hogy ez a jelenlegi foglalkoztatási törvény módosítását, a foglalkoztatáspolitikai alap feltöltését és az állami munkaerőpiaci hálózat átalakítását fogja kikényszeríteni, és előttünk áll a Munka Törvénykönyve megalkotása is. Könnyen belátható, hogy ezek a problémák nem kezelhetők pusztán költségvetési vagy szociális ügyekként – de más bizottság témájaként sem. Ezért lenne szükség egy, a munka világával foglalkozó bizottság felállítására, amelyben ennek megfelelő a személyi és szakértelmi összetétel, és amely eszerint alakítja ki értékrendjét. Kérem a tisztelt Képviselőházat, kedves képviselőtársaimat, hogy javaslatainkat támogassák. (Taps az MSZP soraiban.)
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť