PASZTERNÁK LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

PASZTERNÁK LÁSZLÓ (MSZP)
PASZTERNÁK LÁSZLÓ (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban nagyon rövid indoklást kívánok elmondani képviselőtársam nevében is, egyrészt azért, mert a törvényjavaslat írásos indoklásában a legfontosabb gondolatokat megpróbáltuk megfogalmazni, ugyanakkor szeretném tisztelt képviselőtársaim figyelmét felhívni, illetve emlékeztetni saját magunkat arra, hogy az utóbbi időben itt a Parlamentben különböző kérdések tárgyalása kapcsán sok szó esett a munkavállalók kiszolgáltatottságáról és sok esetben lehetetlen helyzetéről. Én úgy gondolom, hogy ma a munkavállalók tízezrei rettegnek a minimális megélhetést biztosító munkahelyek elvesztése miatt is.
Valamennyien ismerjük az egyre súlyosbodó helyzetet, ami ma a foglalkoztatás terén van az országban. Képviselőtársaim ezt a saját környezetükben bizonyára nap mint nap tapasztalják, amikor választóikkal találkoznak. Azt is ismerik, hogy egy törvényi szabályozás hiánya már eddig is milyen súlyos konfliktusok és igazságtalanságok forrása volt, illetve ennek hiányában milyen sok igazságtalanság született. Példaként szeretném megemlíteni, hogy az elmúlt hónapokban több tízezren duplán fizettek a gazdasági rendszerváltásért. Egyrészt elvesztették munkahelyüket, másrészt minimális segítséget sem kaptak egy végkielégítéssel egy lehetséges újrakezdéshez. Ez a helyzet csak tovább romolhat a következő hetekben, hónapokban, hiszen rövid időn belül, mint azt mindnyájan ismerjük, százezres nagyságrenddel nőhet a munkanélküliség Magyarországon.
Valamennyien tudjuk, hogy a munkahelyvesztés orvossága elsősorban és főleg nem a végkielégítés, hanem a munkahelyteremtés, az át- és továbbképzés, a foglalkoztatás aktív elemeinek érdemi működtetése. Ugyanakkor meggyőződésünk, hogy ezek hiánya nem jelentheti azt, hogy a Parlament tétlenül szemlélje az ezen a téren kialakult súlyos helyzetet, és nagyon gyorsan ne alkosson törvényt a most ebbe a rendkívül nehéz helyzetbe kerülő munkavállalók legalább minimális kárpótlására, illetve segítségnyújtásukra.
Ezért tisztelettel kérem a Parlamentet, képviselőtársaimat, hogy pótolja ezt a mulasztást, és amilyen gyorsan lehet, alkosson törvényt ennek a problémának a kezelhetőségére, illetve rendezésére. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť