GYURKÓ JÁNOS, DR. (MDF) a napirendi pont előadója:

Full text search

GYURKÓ JÁNOS, DR. (MDF) a napirendi pont előadója:
GYURKÓ JÁNOS, DR. (MDF) a napirendi pont előadója: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Némi magyarázattal tartozom önöknek, mert az 1419-es számon napirendre tűzött önálló indítványomat átdolgozott formában újra benyújtottam. Ez az átdolgozott indítvány a 2184-es számot kapta. Ez a változat nem hosszabb, mint az előző, mégis pontosabbnak mondható. Eredetileg véghasználati moratórium elrendelését javasoltam a fokozott természetvédelem alatt álló erdőkben, azonban a kérdés ilyen egyszerűen nem rendezhető, még ideiglenesen sem, tehát a rendelkező részben foglaltaknak megfelelően az új természetvédelmi és erdőtörvény elfogadásáig sem.
Eredeti indítványomat több szakma is jogosan kritizálta, egyrészt az erdőgazdálkodással foglalkozók, másrészt a természetvédelmi szakemberek is, azért, mert a teljes moratóriumnak az elrendelése – indokolt kivételek miatt – nem célszerű. Például ilyen a tájidegen fafajú erdők átalakítása vagy egyes gyorsan terjedő fabetegségek lokalizálása. Ezért most részleges felhasználati moratórium elrendelését javasolom.
Felmerülhet természetesen a kérdés, hogy mi ennek az indítványnak az oka. Mi lehet a célja? Hiszen a kérdés tulajdonképpen rendezettnek tűnik. A fokozottan védett, elsődlegesen természetvédelmi rendeltetésű erdők nem érik el az összes hazai erdőterületünknek a 4%-át. Tehát – mondjuk – gazdasági jelentősége sem túl nagy ennek az indítványnak, viszont természetvédelmi szempontból, én úgy gondolom, hogy igen fontos. Mondom: jogilag rendezettnek tűnik a helyzet, a valóság, a gyakorlat azonban más képet mutat. A tulajdonjog az egyéb jogszabályoknál erősebbnek mutatkozik, és párosulva a rövid távú – idézőjelben: gazdaságossági – szemlélettel, akadályozza a természetvédelmi érdekeknek az érvényesítését. Az új, idevágó törvényeknek a hatálybalépéséig elrendelhető rövid és részleges moratórium csökkenti természeti javaink felelőtlen túlhasználatának a lehetőségét.
Indítványomat sajnos külföldről is alátámasztották. Egy számunkra hátrányos intézkedés jelent meg tavaly nyáron: a Nemzetközi Természetvédelmi Unió nemzeti parkokkal és más védett területekkel foglalkozó bizottsága tavaly nyáron a Bükki Nemzeti Parkot az ENSZ 2. kategóriájú védett területeinek a listájáról levette, és az 5. kategóriába sorolta azzal a rövid indoklással, hogy a Bükki Nemzeti Park területén az erdőgazdálkodás és a fakitermelés tűnik fő használati formának a sportvadászat mellett, tehát nem a természetvédelem az elsődleges rendeltetés.
A természetes állapothoz közelálló őshonos erdeink értékes ökoszisztémái európai jelentőségűek. Több szempont miatt is fokozott védelemre érdemesek, elsősorban mint hazai élővilágunk genetikai tartaléka és fontos tudományos kutatásoknak a tárgya.
Az emberi társadalom fennmaradása szempontjából legalább ilyen fontos a természetszerű erdőtársulások indikátor szerepe. Ez azt jelenti, hogyha a közvetlen emberi beavatkozást kizárjuk egy lehatárolt területről, a légszennyezés, a savas esők, általában a talaj savasodása, a vízszennyezés hatásait mégis érzékelhetjük egy lezárt területen is. A környezettel foglalkozó tudományok számára nélkülözhetetlen viszonyítási alapot jelentenek az indikátorként is működő rezervátum-területek. Az erdőrezervátumok hálózatának kialakításáig szükségszerű a részleges fahasználati moratórium elrendelése, amely a fahasználatok differenciált alkalmazására ad lehetőséget.
A védett erdők természetszerű, őshonosnak mondható részeiben csak indokolt esetben lehetne kivételt tenni természetvédelmi érdekből. Az úgynevezett kultúrszármazékú vagy ültetvény jellegű erdőkben viszont megfelelő mérlegeléssel szélesebb körben is megmaradnának a fakitermelési lehetőségek.
Az eddig elmondottak szerint a részleges moratórium addig lenne érvényben, amíg az összehangolt új jogszabályok hatályba nem lépnek. Véleményem szerint itt egy-két évről lehet szó. Ez a rövid idő az erdőtervezés és az erdőgazdálkodás több évtizedes időtartamaihoz képest elenyésző.
Még egyszer hangsúlyozom, hogy gazdasági szempontból szűk kört érint ez az indítvány, természetvédelmi szempontból viszont fontos és szükségszerű. Remélem, hogy az előadottak alátámasztották a javaslat időszerűségét és fontosságát.
Szeretném még közölni a tisztelt Házzal, hogy egy módosító indítvány érkezett ehhez a határozati javaslathoz, amely a környezetvédelmi bizottságnak a támogatását is élvezi. Az új indítványt Kiss Róbert két képviselőtársával nyújtotta be, és számomra is elfogadható módon pontosítja a szöveget. Köszönöm szépen. (Kis taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť