TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:

Full text search

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Dr. Gyurkó János képviselőtársam indítványa, amely a fokozottan védett erdőterületeken a fahasználatoknak a korlátozására irányul, úgy gondolom, jogos aggodalmat fogalmaz meg erdeink jövője iránt. Az önálló képviselői indítvány előterjesztését azok az erdőgazdálkodás területén mutatkozó negatív jelenségek váltották ki, amelyek a túlzottan nyereségcentrikus gazdálkodói szemléletből adódnak, és így a gazdálkodói, természetvédelmi és a tartalmas erdőgazdálkodás egyidejű háttérbe szorítására is vonatkoznak.
Erdeink természetszerű állapotának megőrzése nemcsak a fokozottan védett területeken, hanem általában minden erdőterületen, ahol ez lehetséges, gazdaságos és egyben egészségügyi, természetvédelmi érdekeket is szolgál. Ugyanis a természetszerű erdőgazdálkodás költségei sokkal alacsonyabbak vagy általában alacsonyabbak a mesterséges beavatkozásoknál.
Természetszerűen erdeink iránti különös figyelem azért is szükségszerű, mert egyre több az erdeinket veszélyeztető káros környezeti hatás: a különböző savak esők, a fapusztulások, járványok, szárazság és egyéb. Így a legstabilabb erdei életközösségeknél is egyensúlyzavarok lépnek fel, amik végül is az ökológiai egyensúly felbomlását okozzák. Hazánkban 310 ezer hektár erdőterület áll természetvédelem alatt, ebből mintegy 60 ezer hektár a fokozottan védett, tehát a moratórium-javaslat tulajdonképpen erre a 60 ezer hektárra vonatkozik, ami az össz magyarországi erdőterületnek mintegy 3%-át teszi ki.
Környezeti viszonyaink alakulása szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy hazánk termőhelyein és klímájában ma még olyan arányban tenyésznek azok a tölgy-, bükkerdő-társulások, amelyek életközösségi és faérték szempontjából rendkívül jelentősek, és európai vonatkozásban is egyre növekvő értéket képviselnek. Ezek az erdők a kipusztulással fenyegetett növény- és állatfajok utolsó élőhelyei is egyben, tehát felbecsülhetetlen genetikai érdekek hordozói.
A képviselői indítvány ezen különleges természeti kincsek megóvását kívánja elősegíteni a fokozottan védett erdők ökológiailag legértékesebb természeti erőforrásai védelmének biztosításával.
Tisztelt Ház! Nem vitatva az erdőgazdálkodásban érintettek szakmai elkötelezettségét és hitelét, mégis szükségesnek ítéljük az indítványban szereplő részleges moratórium elrendelését azért is, mert a mai gazdasági helyzetben nehéz érvényesíteni a hosszú távú ökológiai érdekeket, különösen a hosszú távú termelési ciklusú természeti kincsek, így az erdők tekintetében.
Sajnos, az erdők immateriális értékét a gazdálkodás során nem vették, illetőleg nem veszik kellőképpen figyelembe, már csak azért sem, mert a természeti javak értéke közgazdasági tekintetben jelenleg is kidolgozatlan.
A részleges fahasználati moratórium a fahasználatok differenciált alkalmazására ad lehetőséget úgy, hogy a fokozottan védett, természetszerű erdőrészekben csak szakmailag nagyon indokolt esetben lehet kivételt tenni. Ezek főképpen az erdőpusztulással érintett területek és egyes speciális természetvédelmi célú fahasználatok lehetnek. Ezek az úgynevezett egészségügyi termelések, amikor is a beteg, elpusztult fák kerülnek kitermelésre.
Az indítvány tehát elsősorban az ökológiai érdekeket és a további esetleges károsodás megelőzését szolgálja új magas szintű jogszabályoknak a megalkotásáig, tehát az új környezetvédelmi törvény, az erdőtörvény, a természetvédelmi törvény megalkotásáig.
Úgy gondolom, hogy ezekben a törvényekben a természetvédelmi, az erdőgazdálkodási, a vadgazdálkodási, a földhasználati érdekek lehető legjobb összhangját kell biztosítani annak érdekében, hogy a természeti erőforrások védelmének és használatának egyensúlya biztosítható legyen.
Összességében tehát megállapítható, hogy hazai viszonyaink között az igen nagy természeti értéket képező részleges fahasználati moratórium elrendelése indokolt. A moratórium jelentősége a területek ökológiai, immaterális értékei szempontjából felbecsülhetetlen, ugyanakkor a felfüggesztés rövid, egy-két éves időszaka, úgy gondoljuk, nem okozhat gazdasági konfliktust, különösen ha figyelembe vesszük ezeknek az erdőknek a 80-140 éves vágásérettségi korait.
Ezeken túl szükséges megkülönböztetett figyelemmel kísérni azon erdőterületek sorsát is, amelyek egészségi állapota, fafaj-összetétele miatt az erdőrezervátum-hálózat részeként számításba jöhetnek.
Mindezekkel együtt javaslom, hogy a természeti oltalom alatt álló, fokozottan védett erdőkben a részleges fahasználati moratórium elrendelését a tisztelt Ház támogassa. Köszönöm figyelmüket. (Gyér taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť