PAPP SÁNDOR, DR. a környezetvédelmi bizottság alelnöke:

Full text search

PAPP SÁNDOR, DR. a környezetvédelmi bizottság alelnöke:
PAPP SÁNDOR, DR. a környezetvédelmi bizottság alelnöke: Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A bizottság négy törzs-módosító indítványt tárgyalt meg, amelyek közül hármat elfogadott, a negyedikhez számos csatlakozó módosító indítvány érkezett be.
Így támogatja a bizottság dr. Pánczél Gyula 1803-as szám alatt benyújtott módosító indítványát, amely a Kárrendezési Hivatal munkájával függ össze. Támogatja dr. Czoma László 1969-es szám alatt benyújtott módosító indítványát, amely műemlékvédelmi kérdésekben foglal állást, és végül 2232-es számmal maga a környezetvédelmi bizottság egy csatlakozó módosító indítványt nyújtott be, amelyet ma délután kaptunk meg.
Ennek két lényeges pontja a következő. A mezőgazdasági nagyüzemnek a kiadás kapcsán hitelt érdemlően igazolnia kell, hogy a visszaadandó termőföld vegyi és más, egészségre káros anyagokkal nem szennyezett, élelem és takarmány céljára történő növénytermesztésre alkalmas. A másik pont pedig a vízi élőhelyek ökológiai rendszerének védelmét szolgálná, amennyiben a part élétől számított legalább 10 méteren kívül kell a kiadásra kerülő termőföldet kijelölni.
Külön szeretnék foglalkozni dr. Pánczél Gyula 1802-es szám alatt benyújtott módosító indítványával, amelyhez Rott Nándor 2088-as számon, dr. Gyurkó János 2106-os számon mindkettőhöz, illetőleg a gazdasági bizottság Rott Nándor 2088-as számon benyújtott indítványához csatlakozott.
Itt szeretném jelezni, hogy a gazdasági bizottság véleményét a környzetvédelmi bizottság, tekintettel az abban megfogalmazott szűk körre, nem tudta magáévá tenni. A környezetvédelmi bizottság ezt a kérdéskört a 2222-es módosító indítványával foglalta össze, amely "termőföldet kiadásra védett természeti területen kívül kell kijelölni" javaslatot tartalmazna. Természetesen ha az ily módon rendelkezésre álló terület nem elegendő, akkor bizonyos feltételek mellett bizonyos művelési ágakban más területen is lehet kijelölni.
Szeretném ezzel kapcsolatosan elmondani befejezésként, hogy a bizottság abból a gondolatból indult ki, hogy ezzel a módosító javaslattal talán egy folyamatot lehet megakadályozni, amelynek a későbbi megállítása komoly ráfordításokat igényelne, hiszen Nyugat-Európa számos országában a kormányzatok jelentős összegért vásárolnak újra vissza területeket, amelyeket természeti szempontból védeni kívánnak.
Ez a módosító indítvány érinti a magyar természetvédelem ügyét, az ott dolgozó szakembereket, a közoktatásban megindult folyamatokat, amelyek a fiatal generációkat természetbaráttá kívánják nevelni, és természetesen érinti nemzetközi megítélésünket is a Nemzetközi Természetvédelmi Unió részéről.
Ennek figyelembevételével javasolom a módosító indítvány elfogadását. Köszönöm figyelmüket. (Gyér taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť