FODOR ISTVÁN, DR. (független)

Full text search

FODOR ISTVÁN, DR. (független)
FODOR ISTVÁN, DR. (független) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Messzemenően támogatom dr. Ómolnár Miklós és dr. Torgyán József képviselőtársaim indítványát. Eredetileg csak a saját módosító indítványomat kívántam indokolni, azonban a vitában eddig elhangzottak egyebek elmondására is inspirálnak.
Tudomásul véve az Alkotmánybíróság döntését, egyetértek azzal, hogy a szövetkezetekről szóló törvény megjelenéséig, a tulajdonviszonyok végleges rendezéséig az Országgyűlés átmeneti jelleggel törvényben korlátozza a mezőgazdasági termelőszövetkezetek tulajdonában, illetve használatában lévő földek forgalmazását. Egyetértek e korlátozásnak a szövetkezetek tulajdonában lévő ingatlanokra történő kiterjesztésével is, és gazdasági társasággá átalakulás átmeneti korlátozásával. (Taps.)
Az előterjesztés jelentőségét én a földtulajdon és az ingatlantulajdon forgalmazásában, valamint az átalakulás egyidejű korlátozásában látom. Anélkül, hogy megelőlegezném a tulajdonosi jogot szövetkezeti vagyon tekintetében akár a kárpótlásra jogosultaknak, akár az ingatlanvagyon létrehozásában döntő szerepet játszó jelenlegi tagságnak, a forgalomkorlátozást és az átalakulás tilalmát mindkét tipusú vagyon tekintetében minden, a törvény által majdan kijelölendő tulajdonos érdekében szükségesnek tartom.
Mindezt átmenetileg éppen azért tudom elfogadni, mert – amint Szabó Iván képviselőtársam elmondta – itt nem abszolut korlátozásról, hanem ellenőrzött forgalmazásról van szó.
S akkor áttérnék a módosító javaslatom indoklására.
Amennyiben a földtörvény keretében az ingatlanok forgalmának a korlátozása megoldható, és tekintettel arra, hogy az alkotmányügyi bizottság, valamint az igazságügyi miniszter úr támogatja az előterjesztést, azt el kell hinnem, hogy ez így megoldható, akkor fel kell hívnom a tisztelt Ház figyelmét arra, hogy a magyarországi falvak szinte mindegyikében az elmúlt évtizedekben létrejött egy ugyancsak szövetkezeti, de mégis más típusú tulajdon, amely ugyancsak a falvak lakosságának a pénzéből képződött. Azáltal képződött, hogy többnyire a földművesszövetkezetek, jelenleg általános fogyasztási és értékesítési szövetkezetek – közismert nevükön: ÁFÉSZ-ek – tulajdonában lévő kereskedelmi hálózat boltjaiban költötte el forintjait a falun élő ember. E hálózatban keletkező haszonból gyarapodtak az ÁFÉSZ-ek, és ez nem is jelentett volna gondot az egyes települések számára, ha az adott településen elköltött forintból származó profit ugyanott kerül befektetésre. Kezdetben talán ez így is volt.
Később azonban a fogyasztási és értékesítési szövetkezeteknek a hetvenes években történő erőszakos egyesítését követően olykor többször tíz település került egy-egy ilyen szövetkezet működési körzetébe. Anélkül, hogy általánosítanék, saját tapasztalataim szerint ez az egyesítés oda vezetett, hogy az ÁFÉSZ-ek működési körzetének a székhelyközségen kívüli településein a kereskedelmi hálózat további fejlesztése megállt, és a kisebb települések kereskedelmi forgalmából származó profit a központba vándorolt, ahol azt nagyon sokszor – az ellátás fehér foltjait teljesen figyelmen kívül hagyva – más jellegű, tehát nem a lakossági szolgáltatás körébe tartozó hálózat fejlesztésére, ne adj isten a feleslegesen fenntartott apparátus működtetésére fordították.
Az a véleményem – és ezt a települések részéről jelentkező igény alátámasztja –, hogy a gazdasági rendszerváltás részeként meg kell adni minden település számára azt a lehetőséget, hogy többségi akarat megnyilvánulása esetén a fogyasztási és értékesítési szövetkezetek tekintetében is az egyesülés előtti tulajdonviszonyok helyreálljanak. Ennek azonban elengedhetetlen feltétele az, hogy a vagyon tekintetében a szövetkezeti törvény megjelenéséig ne következzenek be jóvátehetetlen változások. Ne történhessen meg az e tulajdon körébe tartozó hálózat értékesítése, és – ismételten az általánosítás szándéka nélkül mondom – az így befolyt pénzeknek a felélése.
Tisztelt Országgyűlés! Az elmondottak okán módosító javaslatot nyújtottam be az önálló indítványhoz. A 2228-as számon kiosztott irományban elírás történt, egy értelemzavaró elírás, az új változatot már benyújtottam, képviselőtársaim nyilván meg fogják kapni. Módosító javaslatom a forgalom korlátozását a mezőgazdasági termelőszövetkezetekével azonos feltételekkel kiterjeszti az ÁFÉSZ-ek tulajdonában lévő ingatlanokra is.
Tisztelt Ház! Mindezek után, befejezésül szükségesnek tartom, hogy e törvény tárgyalása közben a törvényhozás házában az is elhangozzék, hogy a szövetkezetek tulajdonában, illetve használatában lévő vagyon forgalmának korlátozása nem lehet tartós, semmi esetre sem tarthat az önálló indítványban megjelölt határidőig, 1992. március 31-ig. Feltételezem, hogy az előterjesztők nagy biztonsági tartalékkal számolva jelölték meg ezt a határidőt. De nekik is és mindannyiunknak tudnunk kell, hogy akár a fogyasztási és értékesítési szövetkezetek, akár a mezőgazdasági termelőszövetkezetek többségében az átalakulás különböző formáinak keresése nem sanda szándékkal, a vagyonalapnak régi vagy jelenlegi tulajdonosok alól történő kimentésének szándékával történik, hanem annak az egyszerű ténynek a felismerésével, hogy a jelenlegi feltételek között, a jelenlegi tulajdonformában a továbbiakban csak a veszteség növekedhet.
Tehát a szövetkezeti törvény mielőbbi elfogadása éppen azért létkérdés, hogy a tulajdonviszonyok végleges rendezése során a szövetkezeti vagyont azok, akik a továbbiakban azt működtetni fogják, minél kisebb teher nélkül kapják meg. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť