LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP)

Full text search

LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP)
LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az az érzése támadhat az embernek, hogy félelmetes játszma folyik az alkotmányossággal a magyar Parlamentben. Mi történt a kárpótlási törvénnyel? A miniszterelnök úr kérdésére az Alkotmánybíróság egyértelműen leszögezte: alkotmányellenesnek tekinti, ha a tulajdonosok egyik csoportja igen, más tulajdonosok pedig nem kapják vissza tulajdonukat természetben.
A kormánykoalíció ennek tudatában fél évi csűrés-csavarás után elfogadta a kárpótlási törvényt, amely arról rendelkezik, hogy egyes tulajdonosok igen, más tulajdonosok nem kapják vissza tulajdonukat természetben.
Nagy veszélyeket rejt magában, beláthatatlan következményekkel járhat, ha a törvényeket nem a tartalmuk, a lényegük, hanem megszövegezésük alapján ítéljük alkotmányosnak vagy alkotmányellenesnek. Veszélyes azért is, mert gyakorlattá válhat. Íme, máris ismétlődik, hiszen a napirenden lévő javaslat tulajdonképpen a kárpótlási törvény folytatása. És ahogyan az, ez is megjárta első fokon az Alkotmánybíróság ítélőszékét, és ez is alkotmányellenesnek minősült.
Miért? Bizonyos földeladásokra hivatkozva a Parlament korlátozó intézkedéseket törvényesített, látszólag a szövetkezeti tagok tulajdonosi jogainak védelme érdekében, valójában az ingatlantulajdon befagyasztásával a reprivatizációs törekvéseknek készítette elő a terepet, ennek érdekében korlátozta a tulajdonosok alapvető jogait. Ennek indoklását Cséfalvay Gyula képviselőtársam az előző napirend során részletesen kifejtette. Célja tehát egyértelműen a reprivatizációs elképzelések szolgálata volt.
A törvénynek ezt a paragrafusát az Alkotmánybíróság alkotmányellenesenek minősítette és április 30-ától hatályon kívül helyezte. Ennek tudatában és éppen ezért két kormánypárti képviselő céljában és tartalmában ismét ugyanazt a javaslatot terjesztette elő: korlátozni a szövetkezeti tagok alapvető jogait a reprivatizáció végrehajtásáig. Tehát a korábbi alkotmányellenes javaslat van előttünk, kissé kicirkalmazva ezzel az átdátumozással.
Vajon lehetséges, hogy a Parlamentben ettől alkotmányossá válik? (Közbeszólás a jobb oldalról: Igen! – Enyhe derültség.)
Az Alkotmánybíróság már említett határozatában valóban elfogadhatónak ítélte a tulajdonosi jogok korlátozását közérdekből és ha az elkerülhetetlen. De ezek a feltételek ebben az esetben nem állnak fenn. Nem lehet közérdek a negyven évvel ezelőtti és Európában bizonyítottan életképtelen földbirtokszerkezet kialakítása, és nem elkerülhetetlen, hiszen a cél, a kárpótlás más eszközökkel is megvalósítható, ahogyan minden más tulajdoni sérelem orvoslására a Parlament a kárpótlási jegyekkel ezt meg is tette.
Tisztelt Országgyűlés! Módosító javaslatot terjesztek be, amelynek a lényegét az indoklásban és a részletes vitában fejtem ki.
Azt javaslom Önöknek, hogy a napirenden lévő tervezetet ne fogadják el. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť