HASZNOS MIKLÓS, DR. (KDNP)

Full text search

HASZNOS MIKLÓS, DR. (KDNP)
HASZNOS MIKLÓS, DR. (KDNP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Öböl-háború befejeződött, az óriási technikai fölényben lévő szövetségesek legyőzték az agresszor Irakot katonailag. A térségben saját állam nélkül, öt ország területére szétszórva élő 17 milliós kurd népnek Irak területén lévő 4 milliós népessége kétszeresen legyőzötté vált. Egyszer vesztesek, mint iraki állampolgárok, majd vesztesek, mint Szaddám Huszein ellen felkelő kurd nemzetiségiek.
Sajátos módon ebben a háborúban az agresszornak éppen a legelitebb alakulatai maradtak majdnem sértetlenek, a Köztársasági Gárda. Ez a kivételezett katonai erő teljes erejével fordulhatott zavartalanul a felkelő kurdok ellen. Az elkövetett embertelen mészárlások, gyermekek és asszonyok gyilkolása a kurdok százezreit kényszerítette menekülésre. Ezt a genocídiumot a térségben állomásozó szövetséges csapatok parancs híján ölbe tett kezekkel tűrték. Úgy látszik, agressziót csak meghatározott irányban lehet elkövetni, más irányban, más népek elleni cselekmények nem minősülnek annak. A menekülők éhen haltak, megfagytak, járvány pusztította őket.
A világ közvéleményének nyomására segítő akciók indultak: sátrakat, élelmiszereket, gyógyszereket dobtak le ejtőernyővel a szerencsétlen menekülők közé. Az eddigi ráfordítások értéke szerény véleményem szerint meg se közelíti a háború egy napjának költségét.
A Kereszténydemokrata Néppárt annak a véleményének kíván hangot adni, hogy mi, magyarok nem maradhatunk tétlenek a humanitárius segítség nyújtásában. Ha képesek voltunk a győzteseknek szimbolikus katonai segítséget nyújtani orvoscsoport kiküldésével, akkor legyen erkölcsi kötelességünk a kétszeresen legyőzött, menekülő népnek orvosi segítséget nyújtani. Talán akad arra is önként jelentkező. (Taps.)
De sem a világ, sem a mi lelkiismeretünk nem lehet nyugodt. A probléma ezzel nem oldódott meg. A mi erkölcsi értékrendünk alapján minden ember Isten teremtménye, ezért egyenlő jogokkal kell, hogy bírjon. Ezek az elvek érvényre jutnak az emberi jogok normarendszerében.
De mi a garancia a kisebbségben élő nemzetek jogainak érvényesülésére? A világnak mindig vannak neuralgikus pontjai, még Európában is, ahonnan tömegével menekülnek azonos népcsoporthoz tartozó emberek, mert nincsenek egyenlő jogaik és életfeltételeik. Nem az a megoldás, hogy a menekültek segélyeket kapjanak, hanem biztosítani kell számukra szülőföldjükön az emberhez méltó életet nemzetközi jogi normákkal és ezek betartására szorító eszközrendszerrel. Vagyis meg kellene alkotni a kollektív kisebbségi jogokat.
Tudjuk, mi kis ország vagyunk. Nem vagyunk meghatározói a nemzetközi politikának. De kezdeményezői azért talán lehetünk. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť