KISS GYÖRGY, DR. (MDF)

Full text search

KISS GYÖRGY, DR. (MDF)
KISS GYÖRGY, DR. (MDF) Köszönöm. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az a cél késztetett napirend előtti hozzászólásra, hogy elejét vegyem esetlegesen egy olyan tévhit széles körben történő elterjedésének, miszerint a magyar Országgyűlés tagjai vagy azok többsége bűnöző és törvényeket nem tisztelő személyeket támogat vagy vesz méltatlanul védelmébe.
Az utóbbi időben ugyanis – bár ilyen megnyilvánulás korábban sem volt ismeretlen e teremben – gyors egymásutánban két ízben is hallhattunk erre utaló felszólalást. Folyó hó 9-én interpelláció hangzott el a bűnelkövetőkkel szembeni rendőri fegyverhasználattal kapcsolatban. Az interpelláló képviselőtársunk aggályosnak tartja, hogy – mint mondotta – "Fél éven belül három ízben fordult elő olyan rendőri fegyverhasználat, mely rendbontó személy életét oltotta ki". Ezzel egyet is érthetünk abban az esetben, ha az interpelláció nem pusztán a rendőri intézkedés ellen irányult volna.
Képviselőtársunk felszólalásában nem fejtette ki – ami egyébként nem is tárgya az interpellációnak –, hogy ebből milyen következtetéseket von le. Egyet azonban biztos, hogy nem. Arra ugyanis bizonyosan nem gondolt, hogy a szaporodó rendőri intézkedéseknek oka lehet a bűnözés növekedése, az esetenkénti fegyverhasználatnak pedig az, hogy egyre durvább, erőszakos jellegű bűncselekményeket követnek el. Aki ma az utcán jár, ismeri körülményeinket, az pontosan tudja, milyen bűnözési hullámmal állunk szemben.
Ez pedig megköveteli, hogy a rendőrség igenis határozottan, a törvény minden szigorával fellépjen a köztörvényes bűnözők ellen. (Közbeszólás: Helyes!) Ezen belül – ha szükséges és indokolt, természetesen hangsúlyozva a törvényesség maximális betartását – akár fegyverét is használja. Mindnyájan tisztában vagyunk azzal, hogy a bűnelkövetőknek is vannak jogaik, melyeket tiszteletben kell tartani. De tisztában vagyunk azzal is, hogy biztosítanunk kell a becsületes, törvénytisztelő állampolgárok védelmét. Különösen fontos ez napjainkban, amikor naponta ér durva támadás védtelen gyermekeket és öregeket. Elsősorban az ő érdeküket kell tehát szem előtt tartanunk, és szükséges, hogy a magyar Országgyűlésben ez el is hangozzék, sőt talán gyakrabban juttassuk kifejezésre, mint a szegény, kiszolgáltatott bűnözők védelmét.
A másik megnyilvánulás, melyre céloztam, az elmúlt hét keddjén, napirend előtti hozzászólás keretében hangzott el. Képviselőtársunk felszólalásában az önkényesen beköltöző, illetve rosszhiszemű jogcím nélküli lakáshasználókat vette védelmébe. Indokolta ezt azzal, hogy ezek a családok azért kényszerültek a fővárosba vagy nagyobb városokba, mert lakóhelyükön nem számíthattak arra, hogy munkához jutnak, s így egyéb településen próbálnak szerencsét.
Látnunk kell azonban, hogy ilyen esetben nem ez lehet a helyes megoldás, mivel a munkanélküliség nemcsak a falvakban, hanem a városokban is felütötte a fejét. De az önkényes lakásfoglalást egyébként sem támogathatjuk, és nem részesíthetjük jogellenesen védelemben az ilyen személyeket a törvénytisztelő állampolgárok terhére.
Az különösen megdöbbentő volt számomra, hogy képviselőtársunk azt kérte tőlünk, valamint az önkormányzati képviselőktől, hogy lépjünk fel annak érdekében, hogy több kényszerkilakoltatás ne forduljon elő. Ezzel nem egyebet kért, mint azt, hogy ösztönözzük a közigazgatási dolgozókat hivatali esküjük megszegésére. Abban ugyanis benne van, hogy jogszabályainkat betartják és betartatják. Miután ez a mi eskünkben is benne foglaltatik, ilyen irányú biztatás esetén nemcsak az említett személyeket próbáljuk esküszegésre bírni, de mi is ilyenekké válunk. Ezt pedig – és remélem, hogy ez meggyőződésünk is lehet – egyikünk sem vállalhatja. Az ilyen jellegű problémákat egyébként is szociális intézkedésekkel kell megoldani, mely a kormánypárti képviselőknek is célkitűzése.
Mindezt azért mondtam el napirend előtti hozzászólásomban, hogy az ország lakosságának módom legyen tudomására hozni azt, hogy a magyar országgyűlési képviselők többsége elsősorban a becsületes, törvénytisztelő állampolgárokat védi, nem pedig a bűnelkövetőket és a jogszabályokkal szembeszegülőket. Különösképpen nem biztathatunk senkit jogellenes cselekedetek elkövetésére.
Azért merem kijelenteni, hogy a képviselők többsége ezt az elvet vallja, mert mindhárom kormánypárt képviselői csoportja felhatalmazott erre. Felhatalmaztak továbbá arra is, hogy e helyről üzenjem a rendőröknek, hogy mi is és a becsületes lakosság is azt várja tőlük, hogy a jövőben is határozottan, a rendelkezésükre álló minden törvényes eszközzel lépjenek fel a bűnelkövetők ellen. (Közbeszólás: Így van!) A közigazgatási dolgozóknak pedig azt, hogy ne szegjék meg esküjüket, hanem tartsák be és tartassák be a jogszabályokat. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť