RÓZSA EDIT (SZDSZ)

Full text search

RÓZSA EDIT (SZDSZ)
RÓZSA EDIT (SZDSZ) Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A nemrégiben megalakult gyermek- és ifjúsági csoport országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a gyerekek és a fiatalok helyzetéről szóló jelentéssel kapcsolatos politikai vitanap megtartásáról. Javaslatunk napirendre tűzése és a megtárgyalása utáni elfogadása lehetőséget ad arra, hogy az ez évi Nemzetközi Gyermeknap alkalmából az Országgyűlés kifejezze érdeklődését és figyelmét a legfiatalabb állampolgárok gondjai, helyzete iránt, egyszersmind szembesüljön azzal a helyzettel, amelyben ma közel négy- és félmillió polgártársunk él, tanul, dolgozik, és megpróbál felkészülni az úgynevezett felnőttéletre.
Az, hogy a demokratikusan megválasztott Magyar Országgyűlés első politikai vitanapját éppen a gyerekek és a fiatalok ügyének szenteli, egyben üzenet minden állampolgárnak is. A jövő nemzedékeinek sorsát mi, a ma élők tartjuk kezünkben, és nem feledkezhetünk meg sem a jelenlegi helyzetüket, sem a jövendőjüket körülvevő veszélyekről.
Az Országgyűlés tehát köteles figyelmét e korosztályok felé fordítani, ugyanúgy, ahogy ezt megtette az ENSZ közgyűlése, amikor elfogadta a gyermekek jogairól szóló egyezményt, és megtette a Köztársaság elnöke, amikor az elmúlt héten fórumon vitatta meg az ifjúság képviselőivel a gyerekek és a fiatalok helyzetének legaggasztóbb jelenségeit, az oktatás, a gyermekellátás, a szabadidő, a közéleti aktivitás állapotának riasztó tényeit. A vitanap óriási feladatot mér ránk törvényhozókra és a Kormányra is. Ennek kell valamennyiünknek megfelelni, és ezért tartja a gyermek- és ifjúsági csoport fontosnak, hogy a Kormány jelentése alapján az Országgyűlés nemcsak az idén, hanem minden esztendőben szembesüljön az ország jövőjének helyzetével.
Kérem önöket, hogy indítványunkat ennek megfelelően tűzzék napirendre, és tárgyalják meg sürgősséggel. Bizonyosan mondhatom önöknek, hogy mind testületként, mind egyenként nyugodtabb lelkiismerettel nézhetünk majd saját gyermekeink szemébe is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť