GAÁL ANTAL, DR. (MDF)

Full text search

GAÁL ANTAL, DR. (MDF)
GAÁL ANTAL, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Az elmúlt ülésen módosító javaslatomat próbáltam megvédeni, utána – bár sajnálatos körülmények miatt akkor már nem voltam a teremben – Tellér Gyula képviselőtársam, aki szintén ehhez a részhez nyújtott be módosító javaslatot, megjegyzéseket fűzött az általam benyújtott módosítás indoklásához. Ezekre szeretnék egy-két mondattal reflektálni.
Tellér Gyula képviselőtársam indításként azt mondta, hogy feltehetően Gaál Antal képviselőtársa a munkaerőpiacot nem egységes egésznek tekinti. Amikor én a módosító javaslatot beadtam, célom és szándékom az volt, hogy az igazságosságnak megfelelően olyan személyek ne jussanak jogtalanul munkanélküli-segélyhez, akiket nem illet meg. Tellér Gyula szerint, ha egységes egészként nézzük a munkaerőpiacot, ahol van 150 munkavállaló, abból 100 dolgozik, akkor mint egységes egész, nem szenved kárt a munkaerőpiac mint egység.
Én erre csak azt tudom mondani, mint rész-egész viszony, a példák általában sántítani szoktak, azért hadd mondjam el: egy gimnáziumi osztályban öt diák volna jogosult a jeles osztályzatra, öt pedig a bukásra. Amikor a tanár az öt jelesre jogosultat megbuktatná, és az öt bukásra jogosultnak jeles osztályzatot adna, a felelősségre vonáskor azzal védekezne, hiszen mint egységes egész tökéletesen működik az osztályozás, mert körülbelül ez az iskolai átlag: van öt jeles, és van öt bukás. Ez így nagyon szépen hangzik, csak a szereplők egy kicsit felcserélődtek. Itt is erről van szó. A munkaerőpiac mint egységes egész nagyon dinamikusan működik, csak nem az kapja a munkanélküli-segélyt, akinek kellene, vagy aki megérdemli. Ez nagyon lényeges különbség.
A következő, amihez megjegyzést kell fűznöm: Tellér Gyula képviselőtársam túl szigorúnak tartotta azt a módosító javaslatot, hogy a közös megegyezéssel történő munkaviszony-megszüntetésnél is kizárjuk a munkanélküli-segélyből bizonyos időre az illetőt. Ő ezzel a szabad munkavállalás jogát véli csorbítani, ugyanakkor én azt tudom ehhez hozzáfűzni, hogy akiket ő citál, hogy munkakerülők, azok a munkakerülők, akik inkább vállalják a számszerűleg alacsonyabb munkanélküli-segélyt, és abból próbálnak megélni, szemben a munkavállalással – az én módosító javaslatomban nem ezekről az emberekről és nem erről a rétegről volt szó. Ez a réteg a kisemberek, és pontosan a kisemberek védelmében szóltam. Ezek a kisemberek azt a pár ezer forintot nem nélkülözhetik, és nem is fognak könnyen lemondani róla, ami a munkanélküli-segély és a tényleges jövedelem volna. Ezen emberek körömszakadtáig ragaszkodni fognak a munkahelyükhöz, mert nekik az a pár ezer forint is hiányozni fog a megélhetésükhöz. Nem ezekről van szó, hanem azokról, akiknek ez utána már csak zsebpénz, mivel nem abból van a jövedelmük. Itt utalok arra, amire Tellér Gyula képviselőtársam hivatkozik, hogy ne adjuk meg nekik a munkanélküliségi segélyt, még kénytelenek "szegények" illegális módon jövedelemhez jutni. Ez mind stimmel, csak pont fordítva van. Ezek azért mennek munkanélküli-segélyért, mert már régen illegális jövedelemből élnek, és ez a lényege az egésznek. Nagyon kérem a képviselőtársaimat, ha erről a paragrafusról fogunk szavazni, gondolják végig, jogos-e ennek a kiterjesztése, a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetése, vagy pedig nem. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť