SIPOS IMRE, DR. (FKgP):

Full text search

SIPOS IMRE, DR. (FKgP):
SIPOS IMRE, DR. (FKgP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Nagyon nehéz szólni Szentágothai professzor igen érdekfeszítő és nagyon megalapozott előadása után (közbeszólások) , én egy kicsit szerényebben és a vidéki kis gyülekezetek szemszögéből szeretném a törvényjavaslat bizonyos részeit értékelni.
A törvényjavaslat egészében a városi nagy gyülekezeteknek kedvez, ugyanis az átadásra kerülő ingatlanok zöme, nagy része itt található. Nem így a vidéki kis gyülekezetek, amelyek állandó fogyó létszámmal bírnak, hovatovább már megkérdőjeleződik fennmaradásuknak a sorsa is…
Évek kérdése, három év, öt év, amikor az ilyen kis falusi gyülekezetek esetleg anyagi létük kockára tételével meg kell hogy szűnjenek, nem tudják magukat eltartani. Hogyan lehetne ezen segíteni? Úgy, hogy valami úton-módon tudják szerény jövedelmüket legalább a minimális fenntartásukhoz szükséges pénzeszközökkel kiegészíteni.
Az a javaslatunk – és e témában konzultáltunk vidéki egyházi vezetőkkel –, hogy adjunk lehetőséget a vidéki gyülekezeteknek az egyházközség régi tulajdonát képező termőföldjüknek a visszajuttatására is. És amely gyülekezetek vállalják ennek megművelését jövedelmük kiegészítésére, azok kapják meg ezt a lehetőséget. És egy bizonyos mértékig, erejükhöz képest azt a termőföldet művelhessék jövedelmük kiegészítésére, amely valamikor az ő jogos tulajdonuk volt. Hiszen a termőföld sohasem szolgálta az egyházaknak a jövedelemszerzést, illetve közvetlen haszonszerzést, hanem mindig valamilyen szociális, általuk üzemeltetett szociális létesítmény, illetve közszükségleti ingatlannak a céljaira fordították. Például a kaposvári gyülekezeti ház egy bizonyos egyházi földtulajdon 24 évi bérletéből épülhetett fel.
Jelen pillanatban is ilyan célból javasolom a tisztelt Országgyűlésnek, hogy az egyházak részére – a kis gyülekezeteket beleértve főként – a földtulajdonukat is kapják vissza.
Az egyházi ingatlanokat átadó bizottságokról is szólnék néhány szót. Az lenne a javaslatom, hogy ezek a bizottságok ne állandó tagokból álljanak csak, hanem egészüljenek ki a megyei egyházaknak a képviselőivel, illetve olyan bizottsági tagokkal, akik helyismerettel rendelkeznek. Meggyőződésem, hogy az előre megválasztott, illetve kijelölt állandó bizottságok – helyismerettel nem rendelkezvén – nem tudnak reális képet kapni, és reális képpel a vagyonátadáshoz hozzájárulni. Ha mást nem, a köztársasági megbízott hivatalának egyházi ügyekkel megbízott képviselőjét kellene a bizottságokba delegálni, aki helyismerettel rendelkezik.
Végezetül szeretném felhívni a figyelmet, hogy véleményünk szerint az egyházi ingatlanok átadásakor hat hónapon belül az egyházaknak meg kellene kapniuk a tulajdonjogot minden egyházi ingatlanra, kivétel nélkül, és csak a felhasználás rendezése történne meg a törvényjavaslatban meghatározott tíz éven belül. Tudnillik tulajdonjog visszaadása után az egyházak sokkal jobban tudják az általuk már birtokba vehető ingatlant a saját céljaikra, illetve közszükségleti célokra felhasználni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť