KŐSZEG FERENC (SZDSZ)

Full text search

KŐSZEG FERENC (SZDSZ)
KŐSZEG FERENC (SZDSZ) Nagyon köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! A hatályos jogszabályok, nevezetesen egy 1973. évi törvényerejű rendelet, pontosan meghatározzák a tűzoltóság feladatkörét. Gondolom, ez a törvényerejű rendelet éppúgy érvényes ma is, és betartandó ma is, mint a Televízió irányítására vonatkozó ugyancsak régi keletű törvényerejű rendeletek és jogszabályok. Ez a hatályos törvényerejű rendelet úgy határozza meg a tűzoltóság feladatát, hogy az valóban a tűz oltására vonatkozik, a szónak ebben a szűk, praktikus értelmében – tehát nem abban az értelemben, hogy a tűzoltóságot mindig mozgósítani kell, ha a távolból valaki úgy látja, hogy ég a ház. Arról van szó, hogy a tűzoltóságnak az a dolga, hogy megelőzze a tűzesetek előfordulását, eloltsa a tüzet, ha mégis kitör, és vizsgálatot folytasson a tűz eloltása után. Ezzel szemben itt van előttem egy ez év január 6-án kelt parancs, a tűzoltóság országos parancsnokának a parancsa valamennyi tűzoltósághoz, amely azt mondja, hogy a tűzoltóságnak fel kell készülnie a hagyományos tűzoltói feladatokon túlmenő feladatok ellátására.
Nevezetesen arról van szó, arra utasítja a tűzoltóság országos parancsnoka a tűzoltókat, vegyék fel a kapcsolatot a rendőri szervekkel, a főkapitányságokkal és az Országos Rendőrfőkapitánysággal a különböző közrendvédelmi feladatok ellátásában való közreműködésre. A parancs a továbbiakban azt részletezi, azokat a szabályokat sorolja fel, amelyeket a tűzoltóknak meg kell tenniük, hogy fel legyenek készülve a hagyományos tűzoltói feladatokon túlmenő feladatok ellátására. Van egy mondat ebben a parancsban, amely így hangzik: "A tűzoltóság erőinek és eszközeinek karhatalmi feladatokra történő igénybevétele csak a BM Tűzoltóság országos parancsnoka külön engedélyével történhet."
Azt szeretném megkérdezni, hogy elegendő-e a tűzoltóság országos parancsnoka külön engedélye ahhoz, hogy a tűzoltóság túllépje azt a felhatalmazást, feladatkört, amelyet a törvény, a jogszabály számára biztosít. A kérdéshez hozzáteendő, hogy a tűzoltóság országos parancsnoka cáfolta, hogy a tűzoltóság ilyen feladatok ellátására készülne. A televízióban március 14-én azt mondta, hogy a tűzoltóságnak ilyen feladata még az egypártrendszerben sem volt. A testület kizárólag a tűzoltásra, ember- és vagyonvédelemre kiképzett, semmiféle más feladatot nem tud és nem is hajlandó ellátni, fűzte hozzá. Hogy van ez, ha ez a meggyőződése a tűzoltóság főparancsnokának, mégis ellentétes parancsot ad ki.
Kérdésem, hogy ez a január 6-án kiadott és január 7-től hatályos parancs érvényes-e, tud-e erről a Kormány, egyetért-e vele és mire számíthatunk a jövőben, arra korlátozza-e a tűzoltóság a tevékenységét, amire a jogszabály felhatlamazza, vagy kiterjeszti azt? (Bal oldalon taps.)
Peter Corteriernek, az Észak-atlanti Közgyűlés főtitkárának köszöntése

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť